Draguignan

Wie voor het eerst in Draguignan aankomt, denkt niet meteen aan een Provençaalse hoofdstad. De hoofdstad van Dracénie heeft echter een zuidelijke flair die je kunt vinden op de pittoreske Provençaalse markt, omzoomd met eeuwenoude platanen, of terwijl je door de oude stad of langs de café’s slentert. Het is ook een actieve universiteitsstad, die moeite heeft om het beeld van de ietwat trieste garnizoensstad van de vorige decennia te doen vergeten, maar die absoluut een bezoek waard is.

Je vindt deze stad op het kruispunt van de Gorges du Verdon en de Golfe de Saint-Tropez. Draguignan is zeer belangrijk geweest voor de geschiedenis van de Var, niet in de laatste plaats voor het Franse leger. De stad heeft echter net zo’n grote rol gespeeld in het behoud van de typisch Provençaalse cultuur. Je vindt de Provençaalse charme bij de Tour de l’Horloge, op de brede boulevards en in de musea. De charme van een dorp en de troeven van een stad, het is niet lastig om te zien waar de Dracénois zo trots op zijn.

 

La Cité du Dragon 

De Romeinen legden eeuwen geleden al landbouwgronden aan in de vlakte waar de Nartuby stroomt. In de zesde eeuw werd hier de kapel van Saint-Hermentaire gebouwd, de latere patroonheilige van Draguignan die de stad tegen draken beschermd. De weg die Aix-en-Provence met Grasse verbindt, maakte van de stad van de draak vanaf de 12e eeuw definitief een machtscentrum. Al snel werd Draguignan een welvarende stad, wat je goed kunt zien aan de huizen en poorten van vele wijken in het oude centrum. Na de Franse Revolutie werden in de stad de tegenwoordig zo kenmerkende brede Hausmann-boulevards aangelegd en kreeg de stad een eigen spoorlijn. In Draguignan worden heden ten dage niet alleen vele militairen opgeleid, maar is het ook een echte studentenstad geworden. 

 

Legenden en sprookjes

In Draguignan komen oude folklore en bijzondere momenten in de geschiedenis samen.

Zo vind je aan de weg naar Montferrat la Pierre de la Fée, een soort hunebed dat in Frankrijk de naam dolmen draagt en die geregeld voorkomen in de Provence. Met een gewicht van bijna zestig ton en 2 meter hoog is het de meest imposante in de regio. Oorspronkelijk was het een collectieve begraafplaats, maar het werd door de eeuwen heen een bron van vele sprookjes en legenden, waardoor het nu de naam la Pierre de la Fée heet en volgens velen een plaats is die vruchtbaarheid brengt aan degenen die de plek bezoeken. 

Geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog vinden in Draguignan enkele gedenkplaatsen en de Amerikaanse begraafplaats. Een indrukwekkende bronzen reliëfkaart vertelt over de militaire operaties in het centrum van de begraafplaats waar 861 graven liggen onder witte marmeren kruizen. En wie meer gecharmeerd is van religieuze schoonheden kan een bezoek brengen aan de Chapelle de Saint-Sauveur. Dit gerestaureerde gebouw uit de 12e eeuw is een voorbeeld van de Provençaalse Romaanse stijl. Op de nabijgelegen rotsachtige uitloper die Draguignan domineert heb je een prachtig uitzicht en kun je alle daken van de oude stad zien.

 

De omgeving

In het omringende landschap van heuvels en beekjes gaat het oog al snel uit in de richting Marseille waar de Sainte-Baume goed te zien is, of het Massif des Maures of het Massif de l’Estérel natuurlijk. Olijven en olijfolie zijn erg belangrijk voor de stad. Zo belangrijk zelfs, dat er nog altijd twee molens actief zijn in het oude centrum. Ook honing en wijn staan hier in een eeuwenoude traditie die bekroond zijn met verschillende keurmerken. Voor verkoeling tijdens een vakantie in Draguignan hoef je niet ver te zoeken. Verfrissing vind je bij de rivier la Nartuby, waar je ook erg mooie wandelingen kunt maken, bijvoorbeeld tussen la Clappe en la Granégone. 

 

hoe kom je er?

  • Per vliegtuig: Aéroport International Nice Côte d’Azur met bestemmingen in 30 verschillende landen. 
  • Per trein: de TGV brengt je vanaf Parijs in dik 4,5 uur naar Les Arcs – Draguignan waarna je de taxi of de bus naar Draguignan kunt nemen.

Per auto: de afstand Utrecht – Lorgues bedraagt zo’n 1290 km.

Gids

Draguignan: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Le Lavandou

 

Les-Salles-sur-Verdon

 

Lorgues

 

Île de Porquerolles

Bormes-les-Mimosas

 

Grimaud

 

Hyères

 

Saint-Maximin-la-Sainte-Baume

Saint-Tropez

 

Sanary-sur-Mer

 

Bandol

 

Draguignan