Haut Vaucluse

De Haut Vaucluse, gelegen in het hart van de Provence van de pausen, kent een rijke geschiedenis en geweldige wijnen. Het biedt een veelvoud aan panorama’s en op de vele wandelpaden ontdek je gemakkelijk de diversiteit van het landschap met de kenmerkende heuvels, valleien, plateaus, dennenbossen en de wijnbouw die verantwoordelijk is voor de uitzonderlijke wijnen uit deze streek.

De Haut Vaucluse strekt zich uit van de oevers van de Rhône in het westen tot aan het reliëf van de Dentelles de Montmirail en de noordelijke helling van de Mont-Ventoux. Het gebied wordt gescheiden van de Drôme Provençale door de vallei van Toulourenc met het Albion plateau in het oosten die grenst aan de Alpes-de-Haute-Provence. 

 

De hooggelegen Vaucluse, een land van recreatie. Van de GR9 aan de noordflank van de Ventoux tot de botanische paden van het Massif d’Uchaux en de vele wandelpaden die het gebied kriskras doorkruisen. Ben je fan van mountainbiken of fietsen? daag de Reus van de Provence uit door zijn beklimming te proberen of ontdek rustiger de Enclave des Papes en de dorpen die een rijke geschiedenis kennen. 

 

Bij Le Toulourenc kun je je vermaken met een waterwandeling en de Dentelles de Montmirail zijn een waar klimparadijs. Twaalf maanden per jaar wordt hier op verschillende niveaus geklommen door liefhebbers. Ontdek je liever de omgeving te paard? Dan kun je absoluut terecht bij één van de vele manages die deze omgeving rijk is. En van november tot februari ga je op pad om de Perle Noire, de truffel, te ontdekken, bijvoorbeeld dankzij de traditionele Richerenches-markt of bij een speciale workshop, van december tot maart.

 

Vaison La Romaine

Het plaatsje heeft een rijke geschiedenis die meer dan tweeduizend jaar teruggaat in de tijd. Je treft er een Romeinse opgraving, restanten van openbare gebouwen, villa’s en een theater dat plaats bood aan zesduizend man. Op het marktplein kun je nog steeds de fontein vinden die vroeger de enige waterbron was. Elke dag worden door het Office de Tourisme rondleidingen gegeven. De markt op dinsdagochtend is kilometers lang, heel divers en zeer populair.  

 

Séguret 

Séguret is één van Les Plus Beaux Villages de France. Het dorp staat vol prachtige oude huisjes en omdat het autovrij is, waan je je in de middeleeuwen. Le fontaine des Mascarons in het dorp is bekend en stamt uit de zestiende eeuw. Het is een fraai werkje met drie maskers die dienen als waterspuwers. Het dorp herbergt veel kleine boetiekjes met werken van kunstenaars. Je kunt heerlijk lunchen bij Côté Terrasse.

 

Villedieu

Dit kleine middeleeuwse dorp was ooit een commanderie van de Tempeliers. Het is gebouwd op een heuvel om zich zo te verdedigen tegen invasies van weleer.

In het dorp vind je een gezellig plein beschaduwd door platanen. Het plein is zo typisch Provençaals dat het regelmatig wordt gebruikt voor filmopnames. Het café du Centre is een aanrader voor de lunch.

 

Orange

Zonder twijfel is het Romeinse theater van Orange één van de juwelen van het Franse erfgoed. Orange werd gebouwd volgens het klassieke model van een Romeinse stad en werd rijk begiftigd met openbare gebouwen. In de 12e eeuw voerde een vrouw, Thiburge d’Orange, bekwaam onderhandelingen met de paus en maakte van Orange een onafhankelijk prinsdom. Vervolgens viel Orange in de nalatenschap van Willem de Zwijger. Zijn afstammeling Willem III van Oranje-Nassau gaf de stad aan de Fransen in 1713. 

 

Dentelles de Montmirail

De Dentelles, wat kantwerk betekent, zijn een geologische bezienswaardigheid. Een curiositeit ontstaan door de vorming van de Alpen waarbij kalkstenen platen opwaarts gedrukt zijn. In de oudheid vond men dit natuurverschijnsel zo mooi dat men het de naam Mont Mirabilis, de wonderschone berg, gaf. Erosie en de uitvinding van het kantwerk hebben de metafoor compleet gemaakt. De rotsachtige bergkam steekt af tegen de hemel en nodigt wandelaars en klimliefhebbers uit om de hoogte op te zoeken.

 

De Mont Ventoux

De reus van de Provence is de vaak geliefde en soms gehate majestueuze berg van 1912 m hoogte, waar menig wielrenner zijn tanden graag op stuk bijt. Niet enkel de hoogte van deze berg, maar ook de Mistral, die kan gieren tot 250 kilometer per uur, maken de beklimming uitdagend. Maar eenmaal aan de top is het panorama de inspanning natuurlijk waard. 

 

De wijn

Het is een land van geweldige wijnen met wijngaarden die alom vertegenwoordigd zijn in het landschap. De prestigieuze AOC’s zijn de Côtes-du-Rhône en Côtes du Ventoux. De AOC Côtes-du-Rhône zijn georganiseerd op drie niveaus, allemaal ruim vertegenwoordigd in de Haut Vaucluse: de benaming Côtes-du-Rhône verenigt het geheel. Merk op dat jonge appellations uit de Rhônevallei, zoals Côtes-du-Ventoux, AOC sinds 1973, ook aanwezig zijn in de Haut Vaucluse. De Haut Vaucluse omvat de helft van de Côtes-du-Rhône van het dorp: Beaumes de Venise, Cairanne, Rasteau, Visan, Valréas, Sablet, Séguret, Roaix. Ten slotte zijn de vier Grands Crus uit Haut Vaucluse de meest prestigieuze wijnen: Gigondas, Vacqueyras, Cairanne en Rasteau voor natuurlijke zoete wijnen.

Gids

Haut Vaucluse: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Avignon

 

Carpentras

 

Châteauneuf-du-Pape

 

Gordes

Haut Vaucluse

 

L’Isle-sur-la-Sorgue

 

Ménerbes

 

Orange

 

Apt

 

Fontaine-de-Vaucluse

 

Lourmarin

 

Malaucène

Monieux

 

Roussillon

 

Pays du Ventoux

 

Caseneuve

Samenwerking

Onze partners in de Haut Vaucluse

Le Bouquet de Séguret

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.

 

 

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

B&B Bouquet de Seguret
B&B Bouquet de Séguret

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.