Bastia

Op het noordelijke punt van Corsica ligt Bastia. Het is een van de grootste en belangrijkste steden van het eiland. De combinatie van een gezellige binnenstad en een heerlijk klimaat maken Bastia een prachtige stad om te bezoeken. Er is een mooi historisch pittoresk centrum met een oude haven, waar typische vissersboten liggen. Ook wordt de stad omringd door prachtige natuur: bossen en bergen ten noorden en mooie zandstranden ten zuiden, waar je goed kunt zeilen en zwemmen. De vlakke kuststrook aan de zuidkant van de stad biedt met een groot aantal campings en vakantiehuizen ook een ideale verblijfplek vlakbij de stad. Bastia is ook benoemd als een Ville d’art et d’histoire (stad van kunst en geschiedenis) en dat maakt de plaats ook wel bijzonder.

Ooit was Bastia nog klein, omdat het alleen de haven van het hoger gelegen dorp Cardo was. Toen in de veertiende eeuw de Italiaanse stad Genua steeds meer invloed kreeg op Corsica werd de havenplaats belangrijker dan Cardo zelf. Door de ligging vlakbij de Italiaanse kust en eilandje Elba was het voor een lange tijd vooral een plek van strategisch belang, maar sinds de opkomst van het toerisme in de twintigste eeuw hebben de militaire schepen plaatsgemaakt voor plezierjachten en cruiseschepen.

Doordat Bastia ingeklemd ligt tussen de bergen, vind je het nieuwere deel van de plaats twee kilometer ten zuiden van de oude stad. Daar staan ook veel hotels. Voor de cultureel interessantere plekken in de stad moet je overigens wel in het oude gedeelte van de stad zijn. Dit historische gebied is op te delen in drie verschillende delen: de oude stad, de citadel en de oude haven.

Het oude Bastia

In de oude stad vind je huizen uit de achttiende eeuw met smalle straatjes en steegjes. Een belangrijk plein in dit gedeelte van de stad is Terra Vecchia. Er is hier een ochtendmarkt en er staat de grote zestiende-eeuwse kerk Saint-Jean-Baptiste. 

Een ander leuk plein is La Place Saint-Nicolas. Er zijn hier prachtige palmbomen en gezellige cafés. Ook is er iedere zondagochtend een leuke vlooienmarkt. Vanaf hier kijk je uit op de jachthaven, waar je de veerboten uit Frankrijk en Italië kunt zien aankomen. 

Vlak bij de Église Saint-Jean-Baptiste ligt Le Vieux Port, oftewel de oude haven. Om de haven heen heb je verschillende restaurants en bars waar je heerlijk van het prachtige uitzicht op onder andere de vissersboten kunt genieten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen langs de haven te lopen en deze op die manier te bezichtigen.  

 

En dan is er ook nog een interessant gedeelte van de stad rondom de citadel. De citadel zelf alleen al is een prachtig kleurrijk bouwwerk. Het is gebouwd in de vijftiende eeuw en vandaag de dag vind je er ook het Musée de Bastia. In dit interessante museum kun je veel leren over stad en zijn geschiedenis. 

Verder kun je bij de citadel lopen door de tuinen van Le Jardin Romieu en langs de chique huizen van de wijk Terra Nova. Binnen de citadel staan ook nog een aantal kerken die zeker een bezoek waard zijn: Oratoire de la Confrérie de Sainte Croix en Cathédrale Sainte-Marie, waar een Mariabeeld van wel duizend kilo puur goud staat. Beide kerken hebben een prachtig en zeer indrukwekkend interieur. 

Meer informatie

www.bastia.corsica

Bereikbaarheid

Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 18 uur en 30 minuten rijden

Met het vliegtuig: Vlieg naar Bastia

Met de boot: Vanaf onder andere Marseille (12 uur), Toulon (7,5 uur), Nice (5,5 uur) en Genua (5 uur) vertrekken er veerboten naar Ajaccio

 
Gids

Bastia: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Bastia