Mont-Dauphin

Tussen Briançon en Gap vind je op 1050 meter hoogte de kleine vestingplaats Mont-Dauphin. Het is in de zeventiende eeuw gebouwd door Vauban, een bekende Franse militair architect en beroemd ingenieur. Het telt vandaag de dag nog geen tweehonderd inwoners. De vesting is in zeer goede staat gebleven en is daarom ook prachtig om te bezichtigen. Het is ook een van de twaalf bouwwerken van Vauban die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Omringd door de prachtige bergen van Queyras en de rivieren Durance en Guil, is Mont-Dauphin een prachtige plek waar je historie en natuur goed samen kunt zien komen. 

Mont-Dauphin staat bekend om de vestingwerken die je in en om de plaats heen vindt. In de zeventiende eeuw is Vauban hier begonnen te bouwen door het militair strategische belang van de plek. Later in de achttiende en negentiende eeuw is het fort nog verbeterd. Vandaag de dag zijn de vestingwerken nog steeds in goede staat. Het fort bood plaats aan wel tweeduizend soldaten. Er is nog veel te zien van de bijbehorende bouwwerken. Je vindt er bastions, militaire gebouwen (kazerne, arsenaal, kruitmagazijn) en een burgerdorp, bestaande uit vakmanshuizen die langs brede straten waren gebouwd. Ook is het nog interessant om in het dorp een bezoek te brengen aan de Rochambeau kazerne en het Vauban museum.

 

Dat het allemaal nog in zulke goede staat is heeft ook wel een goede verklaring. Zo’n twintig jaar na het bouwen van deze plaats is de Italiaanse grens namelijk verder verlegd. Door deze verandering zijn er bepaalde dingen in Mont-Dauphin ook niet verder ontwikkeld. Zo was er bijvoorbeeld een kerk die in opdracht van Vauban werd gebouwd, maar deze is uiteindelijk nooit afgemaakt doordat de bevolking van het dorp zo klein bleef. 

Naast de prachtige vestingwerken die er te zien zijn, vind je in de plaats ook nog een hotel, seizoensbar en verschillende kunstnijverheid werkplaatsen ( beeldhouwwerk, leer, zonnewijzers etcetera). 

 

Een interessant feitje is dat deze plek nog lang door het Franse leger is gebruikt. Pas in 1980 hebben zij Mont-Dauphin verlaten. 

Naast de bergen van Queyras

Zelfs wanneer je geen grote fan bent van militaire bouwwerken is een bezoek aan Mont-Dauphin het zeker waard, vanwege de prachtige uitzichten. Met een ligging bij Parc Naturel Régional du Queyras en de vallei waar de rivieren Durance en Guil samenkomen. In het nationaal park kun je jezelf goed vermaken, maar ook kun je ervoor kiezen om op een van de honderden verschillende soorten excursies te gaan die er plaatsvinden. Meer hierover lees je hier. Verder is er nog de mogelijkheid om te skiën. 

 

Lac de Serre-Ponçon ligt ook niet al te ver van dit plaatsje, namelijk maar een half uur verderop met de auto. Dit is een van de grootste kunstmatige stuwmeren van Europa met een oppervlakte van wel 28 vierkante kilometer. Ook op dit meer kun je je goed vermaken met verschillende recreatie- en watersportactiviteiten die er te doen zijn. 

 

Meer informatie

www.montdauphin-vauban.fr

 

Bereikbaarheid

Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 12 uur en 30 minuten rijden 

Met het vliegtuig: Vlieg naar Marseille

 

Gids

Mont-Dauphin: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Mont-Dauphin

Saint-Véran

Cervières

Champoléon

Château-Queyras

 

Guillestre

 

Le Monêtier-les-Bains

 

Névache

Orcières

 

Villar-d’Arêne

 

Combe de Malaval

 

La Chapelle-en-Valgaudémar

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Mont-Dauphin