Ganagobie

Ganagobie is een klein plaatsje wat op het 350 meter hoge Plateau de Ganagobie ligt. Dit plateau ligt bovenop een heuvel aan de Durance rivier. In het dorp vind je het bekende oude Benedictijnse klooster Abbaye de Ganagobie, maar ook nog de ruïnes van een dorp uit de zevende eeuw. Met een rivier, bergen en grotten in de buurt is er veel mooie natuur te vinden in rondom de plaats. Dit zorgt ook voor een prachtig uitzicht vanaf het plateau. 

De belangrijkste historie die je nu nog terugvindt in Ganagobie komt uit de tiende eeuw. Er is toen een klooster opgericht door de aartsbisschop van Sisteron. De kerk, waarbinnen prachtige middeleeuwse mozaïeken te zien zijn, staat er nog steeds. 

Het huidige klooster is in de twaalfde eeuw gebouwd door monniken. Daarnaast hebben tussen de twaalf en vijftien monniken tot de veertiende eeuw op het land en in het bos gewerkt. Tot het einde van de veertiende eeuw ging het heel goed met de abdij, maar toen de godsdienstoorlogen gingen spelen tussen de hugenoten en de protestanten is de abdij volledig geplunderd. Hierdoor ging veel van de welvaart verloren die door de jaren heen was opgebouwd. Doordat de abdij haar functie had verloren werd het in 1791 voor een deel vernietigd. 

Het land van het klooster is aan het einde van de twintigste eeuw aan de Sainte-Madeleine gemeenschap in Marseille gegeven om de Benedictijnse kloosterorde te herstellen. Sinds 1992 is de abdij weer volledig hersteld en leven er weer Benedictijnse monniken. Het klooster zelf kan niet bezocht worden, aangezien de monniken hier verblijven. Deze kan dus alleen van een afstand bewonderd worden. De monniken leven op het oostelijke gedeelte van het plateau, waar dus geen andere mensen mogen komen, maar het westelijke gedeelte is wel open voor het publiek. Het bezoeken hiervan kan behalve op maandag, iedere dag van de week tussen 15:00 en 17:00.

 

Bergen, lavendelvelden en grotten

Zowel op het plateau als eromheen is er prachtige natuur: op het plateau vind je verschillende bomen en lavendelvelden en op de heuvelzijden grotten die tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats zijn gebruikt. Links van de kerk bij Allée des Moines heb je ook een prachtig uitzicht over het plateau de Valensole. Dit plateau met veel lavendelvelden is vooral prachtig om te zien tussen half juni en half juli, wanneer de lavendel daar in bloei staat. 

Ook heb je vanaf deze kant een prachtig uitzicht over de uitlopers van de bergen van Digne. En aan de westkant van het plateau Allée de Forcalquier kun je de Montagne de Lure zien. 

 

Ruïnes en een Romeinse brug

Verder kun je tijdens een wandeling over het plateau ook nog de ruïnes van het dorp Villevieille ontdekken, die dateren uit de zevende eeuw. En beneden aan de heuvel kun je de Pont Romain de Ganagobie bezichtigen. Dit is een Romeinse brug van wel 2000 jaar oud. Vandaag de dag wordt hij nog steeds gebruikt om de rivier over te steken. De weg over deze brug leidt naar het noorden van Ganagobie, bovenop het plateau. 

 

Meer info

www.abbaye-ganagobie.com

 

Bereikbaarheid

Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 13 uur rijden

Met het vliegtuig: vlieg naar Marseille

 

Gids

Ganagobie: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Moustiers-Sainte-Marie

Riez

Sainte-Croix-du-Verdon

Sisteron

Barcelonnette

 

Colmars

 

Manosque 

 

Saint-Geniez

Forcalquier

 

Jausiers

 

Rougon

 

Uvernet 

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Ganagobie