Vence

Vence is een pittoresk en historisch stadje in de Alpes-Maritimes met nog middeleeuwse stadsmuren. Het heeft een hoge ligging en wordt omringd door prachtige heuvels. De rijke geschiedenis van het plaatsje is onder andere te zien aan de stadspoorten uit de dertiende en veertiende eeuw. Ook staat er in de stad een prachtige kapel: Chapelle du Rosaire. Deze is ontworpen en gebouwd door de Franse kunstenaar Henri Matisse. 

De Chapelle du Rosaire is een kleine katholieke kapel, die ook wel bekend staat als de kapel van Matisse. Hij staat buiten het centrum, aan de rand van Vence. Alhoewel het bouwwerk er zowel van binnen als van buiten mooi uitziet, is het vooral het dak wat bestaat uit blauwe en witte tegels wat opvalt. De kapel is ontworpen en gebouwd door de kunstenaar Henry Matisse en daar komt de bijnaam voor de kapel dan ook vandaan. Het staat bekend als één van de beste werken van deze kunstenaar. 

Behalve Matisse zijn er ook nog verschillende andere kunstenaars geweest die een tijdje in de plaats hebben verbleven, zoals Chagall, die bekend staat om zijn surrealistische schilderijen, en Dubuffet met de artistieke beeldhouwwerken die hij maakte. 

 

Het historische Vence

Vence heeft een historisch centrum waar verschillende mooie dingen te zien zijn. De oude stadspoorten die er nog staan zijn nog in zeer goede staat. In de rest van het centrum zijn ook verschillende prachtige historische gebouwen, straatjes en fonteinen om te ontdekken.  

Er is ook een specifieke wandeling langs de verschillende oude monumenten in het stadscentrum. Bij deze route hoef je niets te missen van de historie van dit plaatsje. Eén van de mooie bouwwerken is de Cathédrale de la Nativité-de-Marie de Vence, een kathedraal die oorspronkelijk uit de vierde eeuw komt maar herbouwd is in de twaalfde eeuw. 

 

Vence is voor een deel gebouwd op grond waar vroeger Romeinen hebben gewoond. In het centrum van Vence ligt Place de Peyra, waar in de tijd van de Romeinen het forum lag. Het huidige plein bestaat nu sinds de vijftiende eeuw.

Voor de museumliefhebbers is het een aanrader om Château de Villeneuve een bezoek te brengen. Dit historische bouwwerk is vandaag de dag een museum met tentoonstellingen waar hedendaagse kunst te zien is. 

Naast het vele ontdekken kun je in Vence ook even uitrusten en genieten vanuit één van de leuke restaurantjes. 

Saint-Paul-de-Vence, Nice en meer plaatsen

Vence wordt niet alleen omringd door prachtige heuvels, maar ook door verschillende mooie plaatsjes. Zo ligt maar vier kilometer verderop het net zo pittoreske Saint-Paul-de-Vence en iets verder weg ook steden als Nice, Antibes en Grasse. In Saint-Paul-de-Vence vind je ook het bekende kunstcentrum Fondation Maeght, waar veel moderne kunst te vinden is. Je vindt er werken van bekende kunstenaars als Marc Chagall, Pierre Bonnard en Fernand Léger. 

Meer informatie

www.vence.fr

Bereikbaarheid

Met de auto: vanaf Utrecht is het ongeveer 14 uur rijden

Met het vliegtuig: vlieg naar Nice 

Gids

Vence: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Saint-Paul-de-Vence

 

Biot

 

Cagnes-sur-Mer

 

Gourdon

Île de Lérins

 

Isola 2000

 

La Turbie 

 

Le Bar-sur-Loup

Roquebrune-Cap-Martin

 

Saint-Martin-Vésubie

 

Saorge

 

Tende

Théoule-sur-Mer

 

Tourrettes-sur-Loup

 

Vallauris 

 

Villefranche-sur-Mer

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Vence