Les Baux-de-Provence

Les Baux-de-Provence, wat door de organisatie Les Plus Beaux Villages de France is erkend als een van de mooiste dorpjes van Frankrijk, is een klein plaatsje gebouwd op een rots. Door de ligging midden in de Alpilles wordt dit typisch Provençaalse dorp omringd door veel groen.  Bovenop de rots vind je de overgebleven ruïnes van een fort. Ooit woonde de familie Baux hier. Deze familie heerste over een groot aantal dorpen en steden in de nabije regio. Vandaag de dag bezoeken veel mensen Les Baux-de-Provence en haar ruïnes. In dit dorp vind je wel 22 monumenten, wat het een soort openluchtmuseum maakt. Het is niet mogelijk om met de auto door het dorp te rijden, dus dit plaatsje moet je te voet ontdekken.

De historie van Les Baux-de-Provence gaat ver terug de tijd in. Uit opgravingen is namelijk gebleken dat het gebied waar dit plaatsje ligt in 6000 voor Christus al bewoond was. De heren van de familie Baux, die ook het kasteel Le Château des Baux hebben laten bouwen, heersten in de Middeleeuwen over wel 79 steden en dorpen in de nabije omgeving. De naam komt overigens ergens anders vandaan, namelijk bij het Franse woord bauç, wat helling betekent. En het is bij meerdere plaatsnamen in de Provence gebruikt. Het kasteel heeft door de eeuwen heen veel geweld meegemaakt. Door conflicten tussen de familie Baux en rebellen is het kasteel meerdere keren verwoest en herbouwd. In 1632 liet de Franse geestelijke Richelieu het kasteel afbreken, omdat hij genoeg had gehad van het roerige en rebelse domein.


Monumenten
Om Les Baux-de-Provence  te bereiken, kun je je auto parkeren ten noorden van het dorp om vanaf daar het plaatsje in te lopen. Het dorp herbergt een heel aantal monumenten, maar de bekendste is toch wel het kasteel. Wanneer je het kasteel ziet, zijn de ruïnes hiervan ook duidelijk te zien. Het kenmerkt Les Baux-de-Provence. Wat ook wel interessant is, is dat je rond het kasteel replica’s van verschillende machines kunt vinden, die in de Middeleeuwen werden gebruikt voor de belegering van het kasteel. Er vinden regelmatig demonstraties plaats waarbij je kunt zien hoe deze wapens vroeger gebruikt werden. 

Maar je hebt natuurlijk ook nog vele andere interessante monumenten. Zo is er de Église Saint-Vincent, Hôtel de Manville, wat ook het huidige gemeentehuis is, Le pavillon d’Amour de la Reine Jeanne, wat een oude tempel is, Hôtel de Porcelet, waar je ook een museum vindt en dan heb je ook nog een groot raam in de stijl van de Renaissance, het enige overblijfsel van een zestiende eeuwse villa. Op het raam staat de tekst ‘Post Tenebras Lux’, wat ‘na donker, licht’ betekent. En er zijn nog veel meer monumenten te ontdekken. 

Nog meer schoonheid
Het plaatsje zelf mag dan wel als een soort openluchtmuseum zijn, maar er zijn ook nog verschillende museums in dit dorp die overdekt zijn.

Je hebt Musée de Santons, waar je verschillende beeldjes vindt die traditionele Provençaalse kostuums dragen, gemaakt in de zeventiende en achttiende eeuw, en ook kerkbeeldjes uit de negentiende eeuw. Het gebouw waarin je dit museum vindt heeft door de eeuwen heen ook verschillende functies gehad en is zelfs voor een periode het gemeentehuis geweest.

Een ander museum wat je er vindt is Les Carrières des Lumières. Hier wordt kunst in een groot formaat geprojecteerd op enorme stenen muren van een voormalige steengroeve. De kunstwerken van verschillende bekende kunstenaars, zoals Van Gogh, Monet, Michelangelo, Cezanne en Picasso zijn hier al tentoongesteld geweest.  Deze muren zijn wel veertien meter hoog en uitgegraven in de rotsen van de Val d’Enfer.


Maar ook kun je ervoor kiezen om de natuur in de omgeving te ontdekken. Doordat het klimaat van dit plaatsje perfect is voor de groei van olijfbomen en de olijven zijn daarom ook een belangrijk kenmerk van Les Baux-de-Provence. Je kunt bijvoorbeeld door de olijfgaard Moulin Castelas een rondleiding krijgen. Verder vind je niet ver van het dorp het Parc Naturel Régional des Alpilles. Dit is een bergachtig natuurreservaat, waarin verschillende wandelpaden zijn aangelegd die je de mogelijkheid geven om de rijke natuur te ontdekken.


In en rondom Les Baux-de-Provence vind je dus veel cultuur, natuur en historie, maar je hebt in dit plaatsje ook nog gewoon een heel aantal winkels en restaurants.


Links voor meer informatie:

www.parc-alpilles.fr

www.lesbauxdeprovence.com

www.carrieres-lumieres.com


Bereikbaarheid:

Met de auto: vanaf Utrecht is het ongeveer 12 uur rijden.

Met het vliegtuig: vlieg naar Marseille.

Gids

Les Baux-de-Provence: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Martigues

 

Saintes-Maries-de-la-Mer

 

Tarascon

 

Istres

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Les Baux-de-Provence