Clansayes

Aan de rand van de Rhônevallei ligt het charmante dorpje Clansayes. Het ligt hoog op een rotsplateau en een aantal eeuwen terug was het versterkt. Door een aardbeving in de achttiende eeuw zijn de muren verwoest. De twaalfde-eeuwse Tour-donjon de Templiers, die op deze kaap is gebouwd heeft ook een Mariabeeld. Door de hoge ligging van het dorp heeft het een prachtig uitzicht over de natuurrijke omgeving. 

De toren die in het dorp staat, Donjon des Templiers, is wel vijftien meter hoog. Het Mariabeeld wat erop staat is er in 1853 op gezet. Vanaf de dertiende eeuw werd de functie van de toren een kerker en gevangenis. Vanaf de voet van de toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving: de natuurlijke en historische regio Tricastin en meer van de Rhônevallei. 

De toren was de donjon van de vesting van de Tempeliers. Een verordening van Montélimar van februari 1794 beval de vernietiging van de toren. De slopers slaagden erin het bovenste deel neer te halen, maar de dikte van de rest van de toren was te veel voor hen en zo is de toren toch nog deels blijven staan. 

 

Meer historie van Clansayes

Op een pleintje in het dorp staat de Église Saint-Michel, een elfde-eeuwse kerk gebouwd in de romaanse stijl. Hij is gebouwd aan de voet van de Tour-donjon de Templiers. Het gebouw is nog steeds in goede staat. Het heeft ook nog twee zijkapellen met kruisbogen, die dateren uit de dertiende eeuw. 

Nog oudere historie vind je bij Salle aux 3 Niches. Dit is een grote opgegraven zaal die op de heuvel van Clansayes ligt. Deze zaal is in de Bronstijd uit de rotsen gehouwen. Archeologen denken dat deze ruimte is gemaakt door een neolithische stam uit de regio Seine-Oise-Marne in Frankrijk.  

 

De Salle aux 3 Niches werd tijdens de Middeleeuwen in de kelderverdieping van het kasteel opgenomen.

Chapelle Notre-Dame-de-Toronne en Rhônevallei

Ook staat er vlak bij het dorp nog een kappelletje. Dit is Chapelle Notre-Dame-de-Toronne. Deze is gebouwd in de dertiende eeuw en het was vroeger de belangrijkste kerk van het dorp. Ook was het de voormalige commanderie van de Tempeliers. Een commanderij was vroeger een landgoed wat door een commandeur van een ridderorde werd bestuurd.Het gebouw ligt ten zuiden van Clansayes op de Toronne heuvel en is bereikbaar via een botanisch pad. 

 

Rondom het dorp is veel schitterende natuur te ontdekken. Er zijn weelderige vlaktes, kleine valleien, steile kliffen, beboste heuvels, evenals de plateaus en garrigues die zo kenmerkend zijn voor de Provence. Tijdens een wandeling in de natuur hier kun je dus je ogen uitkijken en goed tot rust komen. 

 

Meer informatie

www.clansayes.fr

 

Bereikbaarheid

Met de auto: vanaf Utrecht is het ongeveer 11 uur rijden 

Met het vliegtuig: vlieg naar Marseille 

 

Gids

Clansayes: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Grignan

 

Le Poët-Laval

 

Mirmande

 

Montélimar

Romans-sur-Isère

 

Valence

 

Clansayes

 

Crest

Hauterives

 

La Chapelle-en-Vercors

 

Saillans

 

Saoû

Saint-Agnan-en-Vercors

 

Saint-Jean-en-Royans

 

Saint-Martin-en-Vercors

 

Vassieux-en-Vercors

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Clansayes