La Grave

In de Hautes-Alpes vind je op 1500 meter hoog La Grave. Het is een dorp wat omringd wordt door prachtige bergen. Ten zuiden van de plaats ligt de bijna vierduizend meter hoge berg La Meije, die bekend is onder ervaren skiërs. Het dorp met zijn vijf bijbehorende hameaux Les Fréaux, Le Chazelet, Les Terrasses, Ventelon en Les Hières, ligt uitgestrekt aan de rand van het Parc National des Écrins. La Grave is benoemd tot een Plus Beaux Village, oftewel een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Dat is ook wel goed te begrijpen, want ondanks dat het dorp een meer toeristische plek is geworden, heeft het zijn authenticiteit nog goed weten te behouden. Het is er niet volgebouwd met skiliften en luxe moderne accommodaties. In plaats daarvan vind je er nog hellende straten, stenen huizen, comfortabele hotelletjes en traditionele dorpswinkels. Naast de wintersportactiviteiten, zijn er door het jaar heen ook nog genoeg andere leuke dingen te doen in de schitterende natuur rondom La Grave.

Voor een lange tijd leefden de inwoners van La Grave vooral van werk op het platteland, maar door de opkomst van toerisme en bergsport is hier heel wat aan veranderd. Toeristen, en vooral de sportieve, komen nu graag naar La Grave. Het is een ideale plek voor bergbeklimmers met de verschillende hoge toppen die er zijn, maar ook kun je er goed skiën, fietsen, wandelen en rotsklimmen. 

 

Vermaak rondom La Meije

La Grave ligt aan de voet van La Meije, een indrukwekkende berg van wel vierduizend meter hoog. Vanuit het dorp heb je ook een prachtig uitzicht op deze berg. Een uitzicht zo mooi als hier vind je lang niet in ieder bergdorp. Onder ervaren skiërs is La Meije wereldwijd een populaire plek. Het is een berg met prachtig off-piste gebied. Het skigebied wat je hier vindt hebt heet La Grave – La Meije. 

Ook is er mogelijkheid in de omgeving om te skiën wanneer je minder ervaren bent. Bij de hameau Le Chazelet kun je ook goed skiën. Het skigebied hier is ook goed geschikt voor gezinnen.

 

De grootste attractie die je in La Grave vindt is de kabelbaan. In 45 minuten brengt deze je naar de Girose gletsjer, die op 3200 meter hoog op de La Meije ligt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de omliggende bergen en verdere nabije omgeving. Ook is er een ijsgrot in de gletsjer uitgehakt, die vooral met kinderen leuk is om te bezoeken. Deze is wel alleen in de zomer open. Dit heeft ermee te maken met dat de grot in de winter onder meters sneeuw ligt. Hierdoor is hij alleen in de zomer goed toegangbaar.

 

Maar behalve het skiën en een bezoek aan de gletsjer is er nog veel meer te doen in de omgeving. La Grave is bijvoorbeeld een bekende klimlocatie met de verschillende parcoursen die er te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld Grand Pic de La Meije op bijna vierduizend meter hoog. 

 

Verder kun je prachtig wandelen aan de noordkant van het dorp bij de La Meije en in het Parc National des Écrins. Dit nationaal park is vol prachtig flora en fauna, en met honderden kilometers aan wandelpaden zijn er meer dan genoeg leuke routes te vinden. Aan de zuidkant van het dorp kun je bij het bergmassief van de Grandes Rousses wandelen, waar je uitgestrekte alpenweiden, meren en groene dalen vindt. Ook de routes die op het Plateau d’Emparis liggen zijn een aanrader. 

 

Wanneer je een stukje verder het dal in rijdt kom je uit bij Col du Lautaret, waar je een leuke alpentuin kunt bezoeken. Ook kun je nog richting Vénéon rijden, voor nog meer ruige bergen en uitdagende wandelingen. En wanneer je zin hebt om wat tijd bij het water te besteden, dan zijn er ook nog een aantal mooie meren te bezoeken: Lac Lérié en Lac Noir. 

 

Het authentieke La Grave

La Grave is een prachtig authentiek dorp. Ondanks de opkomst van het toerisme, heeft het haar historische charme nog goed weten te behouden. Dit geeft het dorp ook een extra charme. Een van de belangrijkste gebouwen in La Grave is de église Notre-Dame-de-l’Assomption. Dit is een kerk die in de elfde eeuw is gebouwd in de Lombardische stijl, wat een regionale Romaanse stijl is. Dat de kerk niet zo typisch Frans maar Romaans Lombardisch is, heeft er mee te maken dat dit gebied tot 1860 nog niet tot Frankrijk behoorde. Daarvoor hoorde het namelijk bij Italië. 

 

In het dorp vind je een doorgaande weg met aan beide kanten ervan verschillende winkeltjes en restaurants. Wanneer je wat verder omhooggaat, bereik je het oudere dorpscentrum. Hier vind je pittoreske stenen huizen evenals de Romaanse kerk. Ook is er in dit dorp nog een mooie kapel te vinden, namelijk La Chapelle des Pénitents Blancs. 

 

Doordat het dorp niet in de handen is gekomen van grote projectontwikkelaars is het dorp kleinschalig is gebleven en heeft het haar originele karakter hierdoor goed weten te behouden. 

 

Meer informatie

https://la-grave.com/

 

Bereikbaarheid

Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 11 uur en 30 minuten rijden

Met het vliegtuig: Vlieg naar Lyon

 
Gids

La Grave: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Mont-Dauphin

Saint-Véran

Cervières

Champoléon

Château-Queyras

 

Guillestre

 

Le Monêtier-les-Bains

 

Névache

Orcières

 

Villar-d’Arêne

 

Combe de Malaval

 

La Chapelle-en-Valgaudémar

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van La Grave