Salon-de-Provence

Tussen Aix-en-Provence en Arles ligt Salon-de-Provence. Het is een typisch Provençaals stadje, wat onder andere bekend is van de Savon de Marseille zeep. Het oudste gedeelte van de plaats is gebouwd op een kleine heuvel. Op die heuvel vind je ook een van de mooiste overgebleven kastelen van de omgeving: Château de l’Emperi. Het kasteel maakt het samen met verschillende andere bouwwerken een prachtige historische plaats om doorheen te lopen. 

Je kunt Salon-de-Provence door twee verschillende ingangen betreden. Aan de noordkant vind je de Tour de l’Horloge. Deze toren werd in 1630 neergezet en het is een mooie creatie om even bij stil te staan, van de bijzondere top tot de maanfasekaart onder de klok. 

De andere ingang, Porte du Bourg Neuf, is aan de oostkant van de stad. Het is een grote brede toren met een stuk minder details dan de toren bij de noordelijke ingang en het geeft een goede representatie van hoe Salon-de-Provence er waarschijnlijk voor 1600 uit heeft gezien. 

 

De stad zelf is prachtig om doorheen te lopen met verschillende Middeleeuwse en Provençaalse gebouwen, pleinen en fonteinen. Je vindt er natuurlijk Château de l’Emperi. Dit kasteel is in de tiende eeuw gebouwd en het voormalige verblijf van de aartsbisschoppen van Arles. Tijdens de Franse Revolutie werd het gebruikt als gevangenis en kazerne. Nu herbergt het collecties van kunst en militaire geschiedenis uit de tijd van Lodewijk XIV tot WO I. Verder is het ook nog een aanrader om de mooie gebouwen van het stadhuis en de Saint-Laurent kerk te bezichtigen. 

 

Savon de Marseille

Iets waar Salon-de-Provence bekend om staat is de beroemde zeep Savon de Marseille, die van de olijven uit de omgeving worden gemaakt. Door de komst van onder andere wasmachines is het gebruik van deze zeep door de jaren heen verminderd, maar honderd jaar terug was het razend populair en werd het over de hele wereld verkocht. De oude fabriek Savonnerie Marius Fabre kun je nog bezoeken en je kunt een tour door het gebouw krijgen. Ook is er het museum van Savon de Marseille waar je meer te weten kunt komen over andere tradities en de geschiedenis van deze plaats. 

Ook kun je een bezoekje brengen aan Savonnerie Rampal Latour, wat een andere oude zeepfabriek in de stad is. Net zoals Savonnerie Marius Fabre is deze fabriek er al sinds het begin van de twintigste eeuw.

 

Nostradamus

Deze stad is ook de plek geweest waar de bekende apotheker en astroloog Nostradamus uit de zestiende eeuw heeft gewoond. Hij kwam oorspronkelijk uit Saint-Rémy-de-Provence, maar kwam na het verlies van zijn vrouw en kinderen terecht in Salon-de-Provence. Hij hertrouwde toen met de rijke weduwe Anne Ponsarde Gemelle. Zowel zijn huis als graf kun je hier nog vinden. In Maison de Nostradamus in het oude stadsdeel is nu ook een museum waar je meer te weten kunt komen over zijn leven en wat deze man zo bijzonder maakte. 

 

Alpilles en Camargue

Salon-de-Provence ligt vlak bij de Alpilles en de Camargue en wordt omringd door prachtig platteland waar je ook veel olijfbomen hebt. In de Alpilles ligt het natuurpark Le Parc naturel régional des Alpilles, waar je kunt hiken. In dit bergachtige natuurreservaat zijn daar verschillende wandelpaden voor aangelegd. Iets verderop vind je Parc naturel régional de Camargue, waar je roze water, wilde paarden en flamingo’s kunt spotten. Dat roze water is van de lagune Étang de Lavalduc en heeft deze bijzondere kleur doordat er bepaalde kleine schaaldieren in het water zitten.

 

Meer informatie

salondeprovence.fr

marius-fabre.com

rampal-latour.com

parc-alpilles.fr

camargue.fr 

 

Bereikbaarheid

Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 11 uur en 30 minuten rijden.

Met het vliegtuig: Vlieg naar Marseille. 

 
 

Gids

Salon-de-Provence: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Martigues

 

Saintes-Maries-de-la-Mer

 

Tarascon

 

Istres

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Salon-de-Provence