Aix-en-Provence

Wie is er niet dol op Aix-en-Provence? Deze stad in de Bouches-du-Rhône ligt in het hart van de Provence. Bekende kunstenaars zoals Paul Cézanne werden hier verliefd op het Zuid-Franse licht en als je de stad bezoekt, zul je begrijpen waarom. Aix-en-Provence heeft een oude binnenstad en staat bekend om de lekkere calisssons. Op naar deze Zuid-Franse stad voor een onvergetelijke Provençaalse ervaring.

Aix-en-Provence bestaat al meer dan tweeduizend jaar en dat zie je terug aan de monumentale panden in de stad die getuigen van een lange geschiedenis. Ten tijde van het Romeinse Rijk in 102 jaar voor Christus werd hier een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis gevoerd. De Romeinen wilden voorkomen dat de Germaanse stammen die zich in het gebied rondom het huidige Aix-en-Provence bevonden, Italië zouden binnenvallen. Het werd een enorme veldslag die de Romeinen uiteindelijk hadden gewonnen. Hiermee stichtten ze tussen alle ruïnes de nieuwe plaats Aix, het groeide uit tot een van de machtigste en belangrijkste steden in de Romeinse provincie Narbonensis Secunda. In de geschiedenis van Aix-en-Provence is de stad vaak geplunderd door de Franken en Lombarden wat gelukkig niet al te veel sporen heeft achtergelaten. Sinds 1481 is de stad een deel van het Franse koninkrijk en is het een belangrijke culturele en toeristische stad geworden en dankzij haar universiteit uitgeroepen tot een ware studentenstad. 


Cours Mirabeau

Een bezoek aan Cours Mirabeau mag niet worden overgeslagen tijdens een dagje Aix-en-Provence. Deze cours is bekend door de verschillende restaurants, winkels en terrassen en met in het midden van de weg een prachtige fontein. Het is een chique straat die bekend is van ansichtkaarten, het is echt hét visitekaartje van de stad. Cours Mirabeau is afgeleid van de revolutionaire Comte de Mirabeau, een Franse politicus. 

 

Calissons
De specialiteit en delicatesse van Aix-en-Provence is de calisson. Het traditionele Franse snoepje is gemaakt van fijngemalen amandelen, meloenen uit de Provence en de schil van gekonfijte sinaasappels. 

Roy René is een van de bekendste makers van deze heerlijke delicatesse en heeft verschillende boetieks verspreid door Aix-en-Provence. Tip! De productie vindt plaats vlakbij de stad, hier vind je de calissons in nog veel meer bijzondere smaken. In dit museum ontdek je alles over het productieproces en de geschiedenis van het overheerlijke snoepje. 


Provençaalse Markt

In Aix-en-Provence word je niet alleen op zaterdag op een markt getrakteerd, maar ook op dinsdag, donderdag en vrijdag. Toch is de markt op zaterdag de grootste en de indrukwekkendste. Deze markt kronkelt door een groot deel van de straten van het oude centrum en is een bezoekje absoluut waard. Op de markt vind je kleding, fruit en veel Provençaalse accessoires en specialiteiten.

Paul Cézanne
De Franse kunstenaar Paul Cézanne werd geboren in Aix-en-Provence en hij is met de eeuwen steeds meer de held van zijn stad geworden. Cézanne was een eigenwijze en bijzondere kunstenaar zonder enige kunstopleiding, die zijn eigen weg zocht. Aanvankelijk kreeg hij geen waardering voor zijn werk in Parijs, waardoor hij vaak terugkeerde naar de Provence waar hij werkte aan zijn kunstzinnige eigen stijl. Bezoek in Aix-en-Provence zijn atelier dat tegenwoordig een museum is. Hier kun je zien waar hij vier jaar lang aan zijn schilderijen werkte. 


Hoe kom je er?

  •  Met de auto rijd je in ongeveer 11 uur van Utrecht naar Aix-en-Provence. 
  • Per vliegtuig: vlieg op Aéroport Marseille Provence waarna je met de auto binnen een uur in Aix-en-Provence bent. 
  • Per trein: de TGV brengt je vanaf Parijs in drie uur naar Aix-en-Provence.
Gids

Aix-en-Provence: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Martigues

 

Saintes-Maries-de-la-Mer

 

Tarascon

 

Istres

Samenwerking

Onze partners in Aix-en-Provence

Le Bouquet de Séguret

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.

 

 

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

B&B Bouquet de Seguret
B&B Bouquet de Séguret

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.