24 uur in de Alpes-de-Haute-Provence

Côte & Provence neemt je de komende weken mee op bliksembezoek en strijken we 24 uur neer in Saint-Tropez, Grasse, de Vaucluse en de Alpes-de-Haute-Provence. Noem het de ultieme checklist voor een dagje uit, nieuwe inspiratie voor een kort bezoek of simpelweg even wegdromen vanuit huis, in Nederland, België of elders. Vandaag: de Alpes-de-Haute-Provence.

Een actieve ochtend


08h55 – De dag in de Alpes-de-Haute-Provence begint in Volonne, een middeleeuws dorpje gelegen aan de oever van de Durance, tussen Sisteron en Manosque. Bij de boulangerie vind je naast croissants ook frangipane, een lekkernij gevuld met amandelspijs, het bewijs dat we ons ook hier nooit ver van Italië bevinden. Neem je ontbijtje mee naar het terras van Café des Arts en bestel daar een koffie. Genieten! 09h35 – Stap in de auto en rijd in ongeveer dertig minuten naar Forcalquier. Elke maandag vind je hier de Provençaalse markt die bekend staat als één van de oudste, grootste en mooiste Provençaalse markten van de Provence. Sla in het centrum ook de kerk Notre Dame de Provence niet over. 11h59 – Ontsnap voor de lunch aan de gezellige drukte van Forcalquier en volg ongeveer tien minuten de D1. Want daar, op een met olijfbomen begroeide heuvel, ligt het typische Provençaals dorpje Lurs. Vlakbij de klokkentoren van het dorp vind je restaurant Chez Justine, een geweldige lunchplek. Laat je hier verrassen door het Génépi-ijs. Op het terras wordt ook al snel duidelijk waarom Lurs het balkon van de Provence wordt genoemd; wát een uitzicht. 


Kunst en Cultuur in de middag 


14h39 – ’s Middags staat er wat beweging op het programma. Bezoek de beroemde Abdij van Ganagobie en bewonder de schitterende poort. De abdij wordt al gefrequenteerd sinds de Romeinse tijd, toen de ‘kortste route naar Spanje’ hier langs liep. In de omgeving vind je naast eeuwenoude eiken en spectaculaire vergezichten ook nog overblijfselen van deze lange geschiedenis. Zo kom je onderweg niet alleen een Romaanse brug, maar ook de Ruïnes van het oude Ganagobie van de 12e eeuw tegen. 19h11 – Fris je op in Volonne en laat de auto op de parkeerplaats achter. Steek vervolgens met de fiets de Durance over op weg naar château Arnoux. Bestemming: Bistro au Gôut du Jour van chef Jany Gleizer. Het betaalbare broertje van zijn restaurant La Bonne Etape, dat een michelinster heeft. Met het gekwaak van de kikkers op de achtergrond en het gezang van de krekels rijd je ’s avonds heerlijk voldaan terug naar Volonne.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners