Stap aan boord van de ‘Belem’ tijdens Cannes’ Régates Royales

Tijdens de Regates Royales, de jaarlijkse zeilwedstrijd tussen klassieke zeilschepen in Cannes valt de ‘Belem’ direct op. Deze legendarische driemaster met stalen romp is het op een na grootste zeilschip van Frankrijk en vanaf deze week te bewonderen in Port Canto in Cannes. 

Het 51 meter lange schip is indrukwekkend om te zien; uw fantasie slaat op hol als u bedenkt dat een dergelijk schip vroeger ons belangrijkste vervoermiddel was om ver te reizen. Met een totaal zeiloppervlak van 576 vierkante meter heeft de ‘Belem’ anno 2020 de wind nog steeds goed in de zeilen.

Voor iedereen die Cannes en de Régates Royales gaat bekijken is dit natuurlijk een leuke extra attractie. Tot aan 25 oktober mag u aan boord om te kijken hoe het leven op zo’n groot schip er uit ziet. Bent u niet in staat om naar Cannes te komen? Voor de thuisblijvers kunt u op afstand een beetje meekijken via een van de drie webcams in Cannes


Historie Belem

De ‘Belem’ werd gebouwd in 1896 op de scheepswerven van Nantes. Het schip heeft een rijke historie: begonnen als handelsschip voer het 18 keer de Atlantische oceaan over. Daarna werd het omgebouwd tot luxe privé jacht voor de Hertog van Westminster. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schip zwaar beschadigd maar later weer opgeknapt door een Italiaanse graaf. De ‘Belem’ kreeg daarbij een nieuwe bestemming als opleidingsschip voor zo’n 60 cadetten. Helaas brachten moderne veiligheidseisen het schip in 1964 aan lager wal; de ‘Belem’ eindigde afgedankt op een scheepswerf in Venetië.

Fransman Luc Gosse redde het schip van de ondergang en bracht de driemaster na een renovatie weer terug in de vaart. De ‘Belem’ doet nu dienst als commercieel opleidingsschip en wordt o.a. door de Franse marine ingehuurd. Deze laatste Franse driemaster krijgt nu een welverdiende tussenstop in het zachte water van Port Canto in Cannes.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners