La Vielle Charité in Marseille

Het mooiste monument van de Provence

Frankrijk is gek op haar erfgoed en met goede reden natuurlijk. Er staat nogal wat overeind dat met elkaar het verhaal vertelt van de Franse geschiedenis, ook in de Provence. Genoeg om er elk jaar weer een nieuw stuk erfgoed uit te kiezen zoals nu met Le Monument Préféré des Français 2021. In elke regio zijn drie monumenten voorgeselecteerd waar het publiek uit mag kiezen tot uiterlijk 11 juni op de website van France TV.

In de Provence zijn de kandidaten als volgt:

Villa Kérylos (website)

Een eerbetoon aan de Griekse beschaving op de rotsachtige punt van de Baie des Fourmis in Beaulieu-sur-Mer. Begin 20e eeuw gebouwd door Théodore Reinach, een Franse archeoloog en politicus die gefascineerd was door de oude Grieken. Een originele ‘reconstructie’ van een oude Griekse woning op het eiland Delos van architect Emmanuel Pontremoli.

Théatre antique d’Orange (website)

Het monumentale theater in het hart van Orange geldt als een van de best bewaarde theater uit de Romeinse tijd. In de 19e eeuw helemaal opgeknapt om ook weer in gebruik te namen als theater, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijks Chorégies d’Orange, het oudste muziekfestival van Frankrijk. Maar ook buiten dit is het theater een bezoek waard als historisch monument.

Centre de la Vieille Charité, Marseille (website)

Iets minder bekend misschien dan de monumenten hierboven en daarom misschien wel goed om eens genoemd te worden. La Vieille Charité is een voormalig hofje dat nu in gebruik is als museum en cultureel centrum. Oorspronkelijk gebouwd als een armenhuis waarvan de bouw in 1672 van start ging maar eigenlijk pas in 1749 werd voltooid. Een heel bijzondere plek in het oude centrum van Marseille. Bekijk de video over de geschiedenis van dit bijzondere monument.

Zit jouw mooiste monument in de Provence hier tussen? Stemmen kan tot 11 juni!

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners