chateau de ma mere

‘Le Château de ma mère’ van Marcel Pagnol

In 1941 kocht Marcel Pagnol het Chateau de la Buzine, gebouwd in 1867, een landgoed even ten oosten van Marseille. De aankoop was niet geheel toevallig. Het landgoed en het kasteel in het bijzonder speelt een centrale rol in zijn boek ‘Le château de ma mère’ (1957). In dit boek blikt Pagnol terugblikt op zijn jeugd, in het bijzonder de vakanties die hij doorbracht even buiten Marseille in de Provençaalse heuvels op en rondom het landgoed met het ‘Chateau de ma mère’. In het afsluitende hoofdstuk beschrijft hij ook de aankoop an het kasteel door hemzelf. In 1990 werd het boek verfilmd.

Hollywood van de Mediterranée

Die aankoop was niet zonder ambitie. Hij had grootse plannen: het kasteel moest een Cité du Cinéma worden, een Hollywood van de Mediterranée, niet meer en niet minder. Die plannen vielen helaas snel in duigen, een jaar na aankoop werd het kasteel gevorderd door de Duitsers en in gebruik genomen als militair hospitaal. Na de oorlog kwam het er niet meer van en begin jaren zeventig verkocht Pagnol het landgoed definitief. Het kasteel raakt in verval.


Tentoonstelling over het leven en werk van Marcel Pagnol


Uiteindelijk zag de gemeente Marseille er brood in en kocht het kasteel in de jaren negentig om toch iets van de oorspronkelijke droom Marcel Pagnol te realiseren: In 2007 wordt La Maison des Cinématographies de la Méditerranée geopend. Een culturele centrum waar ‘film’ centraal staat. Regelmatig worden er exposities gehouden zoals op dit moment (tot 24 januari) een expositie over de James Bond films, niet zelden ook gefilmd in Zuid-Frankrijk. Maar ook is het een plek voor concerten en theater, er is eigenlijk altijd wat te beleven. En vanzelfsprekend is er een permanente tentoonstelling over het leven en werk van Marcel Pagnol, op zichzelf een goede reden voor een bezoek.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners