Mondial la Marseillaise à pétanque: het grootste jeu de boules toernooi in de wereld

In Marseille vindt ieder jaar vanaf het eerste weekend van juli een toernooi genaamd ‘Mondial la Marseillaise à pétanque’ plaats. Bij dit toernooi draait het allemaal om de sport pétanque, wat de Provençaalse vorm van jeu de boules is. Jeu de boules is in het Frans eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende ballenspellen met metalen ballen en het jeu de boules wat wij in Nederland kennen staat in Frankrijk bekend als pétanque.


De spelregels

Het spel waarbij je een aantal metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein balletje gooit die in het begin van spel als eerste gegooid wordt, zal voor de meesten al wel als bekend in de oren klinken. Je kunt het zowel alleen als met een team spelen en de persoon of het team die als eerst 13 punten behaalt wint het spel.


Mondial la Marseillaise à pétanque

Mondial la Marseillaise à pétanque wordt al georganiseerd sinds 1961. De eerste keer werd dit gedaan met de steun van het dagblad ‘La Marseillaise’. Hiernaar is het evenement ook vernoemd. Tegenwoordig worden de grote wedstrijden van de ‘Mondial’ uitgezonden door de Franse tv-zender France 3. Dit evenement is het grootste pétanque toernooi in de wereld. Jaarlijks doen er duizenden mensen aan mee en komen er nog vele malen meer bezoekers op af. Tegenwoordig bestaat het toernooi uit verschillende soorten competities. Naast de algemene wedstrijd, waar jong en oud, ervaren en onervaren, aan mogen meedoen, is er tegenwoordig ook een wedstrijd speciaal voor vrouwen, eentje speciaal kinderen en zelfs eentje voor persoonlijkheden uit de mediawereld, kunstenaars, partners en V.I.P.’s. De toegang tot het toernooi is gratis, omdat het grotendeels in een goed bereikbaar stadspark met vrije toegang plaatsvindt. Verder vindt het toernooi ook nog deels plaats op een aantal andere plekken in Marseille. Wanneer je in de buurt van deze stad bent is het dus makkelijk om er een kijkje te nemen.


Het toernooi

Mondial la Marseillaise à pétanque is afgelopen zondag 4 juli begonnen en duurt nog tot en met woensdag 7 juli. Het vindt plaats in het Borély park in het zuiden van Marseille. Meer informatie over de preciezere agenda en tijden is te vinden hier: https://www.mondiallamarseillaiseapetanque.com/infos-pratiques


Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners