Château de Grignan en de brieven van markiezin de Sévigné

Château de Grignan is zonder twijfel een van de mooiste kastelen in de Provence, halverwege tussen Montélimar en Nyons in de Drôme. Tevens het grootste Renaissance-kasteel in Zuidoost-Frankrijk, dominant uitstekend boven het dorpje Grignan zelf. Het kasteel heeft een roerige geschiedenis: Gebouwd op de resten van een versterkte burcht uit de 15e eeuw, uitgebouwd en bekend geworden twee eeuwen later door Marie de Rabutin-Chantal, markiezin De Sévigné en haar dochter Françoise Marguerite.

De brieven van Markiezin de Sévigné

Die laatste trouwt in 1671 met de graaf van Grignan, gaat wonen op het kasteel en een briefwisseling ontstaat tussen moeder in Parijs en dochter in Grignan. Het wordt een uitwisseling van brieven die beroemd zou worden, met name de brieven vanuit Parijs. In bijna 30 jaar, tot haar dood in 1696 schrijft de markiezin ruim 1100 brieven aan haar dochter. Ze had in Parijs toegang tot kringen rondom de Zonnekoning, volgde de politiek, en legde ook dat allemaal vast in haar brieven. Ze geven zo een levendig beeld van het Frankrijk van de 17e eeuw. De vertelkunst van de markiezin maken het tot een van de klassieken uit de Franse literatuur.

Een standbeeld in Grignan herinnert nog steeds aan de markiezin en haar brieven, en jaarlijks wordt in de zomer stilgestaan bij deze literaire erfenis met het Festival de la Correspondance. De Fêtes Nocturnes die zich elke zomer afspelen op het terras van Château de Grignan, sluiten hier in zekere zin ook op aan en zijn een belevenis voor de liefhebber van theater.

Een geschiedenis van op- en afbouw

Maar het Chateau is meer dan alleen literatuurgeschiedenis en een plaats voor theater. Terwijl zijn vrouw aan het schrijven was bouwde de graaf van Grignan het namelijk uit tot zo’n beetje het kasteel dat het nu is. Groot en dominant. Zo’n honderd jaar later, tijdens de Franse revolutie wordt het helemaal leeggeroofd en raakt het in verval. Vanaf midden 19e eeuw worden weer pogingen gedaan om het kasteel weer te restaureren.

Maar het gaat nóg een keer mis. Een nieuwe eigenaar, Boniface de Castellane, een markies, politicus en vooral een bekende dandy uit de Belle Epoque, zette de restauratie aanvankelijk voort met het geld van zijn vrouw Jay Gould, dochter van een steenrijke Amerikaanse bankier. Tussen hen gaat het mis in 1906, een scheiding die destijds nogal wat publieke aandacht trok. Nu zonder financier moet hij weer afbouwen wat hij opgebouwd heeft, en dat gebeurt ook. Alles wat los en vast zit gaat het kasteel weer uit en wordt verkocht.

Enig herstel vindt dan weer plaats dankij een rijke Franse weduwe die weer geld in Château de Gignan stopt, maar uiteindelijk zet de restauratie pas echt weer door als in 1979 het departement Drôme het bezit overneemt.

Een blijvertje nu, als officieel monument, een Musée de France, open voor bezoek.

Bezoek aan Château de Grignan

De klim naar boven wordt al beloond als je over de terrassen van Château de Grignan loopt en de Provence Provencale aan je voeten ligt. De Mont Ventoux en de Dentelles de Montmirail zie je in de verte liggen. Binnen is het kasteel weer ingericht zoals weleer en een gids leidt je er graag rond. Neem zo’n gids in de hand voor een paar euro extra, om niks te missen van de bijzondere geschiedenis én de brieven die hier ooit aankwamen.

Het kasteel is het gehele jaar door dagelijks te bezoeken behalve maandag. Het is een cultureel centrum, ook in de winter. Bijna wekelijks zijn er dan concerten (jazz en klassiek) in november en februari/maart. Ga daarvoor naar de agenda op de website:

Geniet alvast van de beelden hieronder:

Credit foto’s:  Châteaux de la Drôme, Blaise Adilon

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners