Albert Marquet, Porquerolles, la jetée, 1939

Dromen van de Méditerranée

In het Singer Laren Museum t/m 7 januari

Goed nieuws voor liefhebbers van schilderkunst én Zuid-Frankrijk die weer even alleen kunnen dromen van een volgende trip naar de Middellandse Zee: Deze week is de expositie La Grande Bleue. Schilders van de Méditerranée geopend in het Singer Laren museum. Een overzicht van werken waarin het verlangen naar ‘La Grande Bleue tot uiting komt.

Scherpe contouren en felle kleuren

Vanaf omstreeks 1870 oefent de Middellandse Zeekust een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Aan de Zuid-Franse kust maar ook elders aan de La Grande Bleue wanen zij zich in een aards paradijs. Daar slaan ze in relatieve afzondering en onder invloed van het intense licht, de scherpe contouren en de felle kleuren aan de Méditerranée ook in artistiek opzicht nieuwe wegen in. Met moderne schilderwijzen, een feller kleurgebruik en een uitgesproken vormentaal tot gevolg. De tentoonstelling focust op Nederlandse kunstenaars en plaatst hen in de context van hun Franse, Italiaanse, Spaanse en Belgische tijdgenoten en inspiratoren. 

De Lokroep van La Grande Bleu

Er zijn werken tet zien van onder andere Gustave Courbet, Johan Barthold Jongkind, Adolphe Monticelli, Henri-Charles Manguin, Pierre-Auguste Renoir, Théo Van Rysselberghe, Otto van Rees, Mommie Schwarz, Else Berg, Jan Sluijters, Kees van Dongen, Isaac Israels, Yves Klein en de hedendaagse Spaanse kunstenaar Miquel Barceló. De tentoonstelling duurt tot en met 7 januari. Er zijn ook rondleidingen mogelijk en er worden rondleidingen verzorgd. Op 8 oktober zal Fred Leeman, gastconservator van de expositie, een lezing geven over lokroep van La Grande Bleue. Ga voor meer informatie naar de website van het Singer Laren museum

Henri Charles Manguin, Jeanne à l’ombrelle, Cavalière,1906, olieverf op doek, 61 × 50 cm, Kunsthalle Bielefeld

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Marec in de Provence

Marec in de Provence

‘Marec, wie is dat?’ horen we Nederlandse lezers al denken. Welnu, Marec is naast Kamagurka, die wat meer bekendheid boven de rivieren heeft, misschien wel de bekendste cartoonist van België.

Verder lezen
Ontdek

Onze partners