In de voetsporen van Matisse

Wie nog nooit in het Musée Matisse is geweest moet dat toch eens doen. Zeker nu er nog tot 29 mei een tentoonstelling is over het werk van Tom Wesselman die zich in de jaren zestig vooral door Matisse liet inspireren, o.a. met zijn serie Great American Nudes waarin de sporen van Matisse onmiskenbaar zijn.

De tentoonstelling Tom Wesselmann. After Matisse geeft de vele manieren waarop de kunstenaar zijn bewondering voor Matisse tot uitdrukking bracht weer. Van zijn eerste collages in 1959 tot zijn laatste werken, de serie Sunset Nudes in de jaren 2000. Ze weerspiegelen verschillende manieren van toe-eigening: werken gebaseerd op Matisse, directe citaten, of, meer diepgaand, een Matissiaanse opvatting van kleur en oppervlak.

De tentoonstelling onderzoekt Wesselmanns creatieve processen in het atelier en helpt om de uitgebreide techniek van collage of 3D-tekenen die hij gebruikte te begrijpen, en laat zien hoe attent hij was op de kwestie van schaal, zowel in kleine als in grote formaten. Er worden vier belangrijke series werken bijeengebracht die getuigen van de dialoog tussen deze belangrijke Amerikaanse Pop-kunstenaar en Henri Matisse: collages, Great American Nudes, Steel Drawings en Sunset Nudes.

Ga voor meer informatie naar de website van Musée Matisse

Credit foto: © François Fernandez

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners