Sauver Noël: winkels mogen (bijna) weer open!

De Franse regering wil er alles aan doen om Kerstmis te redden voor de kleine ondernemer. Hoewel President Macron vanavond nog moet spreken tijdens de Franse persconferentie is al zeker dat kleine winkels, ook wel niet-essentiële bedrijven genoemd, op 28 november weer open mogen. Ook mogen de Fransen vanaf 1 december hoogstwaarschijnlijk weer naar de kapper. Uiteraard zal dit alles gepaard gaan met strenge sanitaire regels, maar daar wil het publiek zich maar al te graag naar voegen. Sauver Noël, is het mogelijk?


Strengere regels

Zo moet er voor elke klant in de winkel niet vier maar acht vierkante meter beschikbaar zijn en uiteraard moet de standaard covid-kit van handgel, een routeplan in de winkel en schermen van plexiglas aanwezig zijn. Ook mogen al deze winkels in de aanloop naar Kerstmis op zondag de deuren openen, iets wat in Frankrijk een stuk minder normaal is dan in Nederland. Kerstmis redden voor kleine winkeliers kan net als in Nederland op veel steun van de bevolking rekenen, maar of het genoeg is? De tijd zal het leren.

winkeliers


Coupe royale

Daarnaast mogen de kapperszaken op 1 december de deuren weer openen. Op tijd voor de feestdagen dus, die voor deze branche uiteraard ook niet onbelangrijk zijn. Wel zal het voor kappers lastig worden om de acht vierkante meter per klant te honoreren omdat kapperszaken vaak een stuk kleine zijn dan de gemiddelde winkel. Toch zijn de kappers, voorloper onder de contactberoepen, hoopvol over de nieuwe regels.


Kerstmis redden

Deze maatregelen komen precies op tijd voor steden aan de Côte d’Azur en in de Provence die naast alle toeristen ook het shoppen van de lokale bevolking moeten missen. Met deze maatregelen en de roep om vooral lokaal te winkelen hoopt de overheid de winkeliers tegemoet te komen. Sauvons Noël dus! Kijk ook eens op dit platform opgericht door Région Sud, apart voor de winkeliers in de PACA.

Hoewel de meesten hopen op een snelle heropening van restaurants, café’s en terrassen zal dat helaas nog wel even duren. De nieuwe versoepeling zal niet gelden voor de horeca.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners