La nuit Européene des Musées

Elk jaar openen musea hun deuren voor een bijzondere avond vol ontdekkingen. Op zaterdag 13 mei zal de Europese museumnacht weer aanleiding zijn voor een nachtelijke wandeling door de musea van de Provence. Naast de permanente en tijdelijke tentoonstellingen zijn er tal van evenementen gepland. Wij hebben er een paar op een rijtje gezet.


Musée Escoffier de l’Art Culinaire – Villeneuve-Loubet

Zaterdag 13 mei 2023 van 18.00 tot 23.00 uur

Voor deze 19e editie nodigt het Musée Escoffier de l’Art Culinaire je uit voor een gastronomische ervaring, een cooking show. Op het programma, ter plaatse, demonstraties en proeverijen:

  • Eric Brujan, executive chef van het Méridien Nice, zal zijn visquenelles met kreeftenbisque presenteren.
  • Tristan Cucchiarini, oprichter van Daqi Gourmet, zal een van de traditionele lokale recepten maken: panisses
  • Cédric Duranti, kookleraar aan het Lycée technique et hôtelier de Monaco, presenteert zijn “Argenteuil scrambled egg croustade”.
  • Daniel Haouidec, voormalig kookleraar aan het Lycée hôtelier Jeanne & Paul Augier in Nice, zal je een recept van Chef Escoffier laten proeven: “Les Fraises Sarah Bernhardt”.
  • Louis Néron, patissier en ijsmaker uit Nice, zal je doen watertanden met zijn ijspasta
  • Yves Terrillon, Chef specialist – La Cuisine des Fleurs (Antibes), zal “Acacia bloembeignets” bereiden.
  • Georges Viklovszki, gepensioneerd kok, zal je verfrissen met zijn komkommersoep.


Het evenement vindt plaats van 18.00 tot 23.00 uur (toegang tot het museum is gratis vanaf 18.00 uur, laatste toegang om 22.15 uur).


Musée des Beaux-Arts Jules Cheret – Nice

Zaterdag 13 mei 2023 van 18.00 tot 22.00 uur

Gehuisvest in het paleis dat in 1878 op initiatief van de Oekraïense prinses E. Kotchoubey werd gebouwd, werd het museum in 1928 geopend. Kotchoubey uit 1878, het museum werd geopend in 1928 en herbergt een collectie van meer dan 10.000 werken van het einde van de middeleeuwen tot het midden van de 20e eeuw met 3 uitzonderlijke collecties: J Chéret, G A Mossa en R Dufy.

Van 18.00 tot 20.00 kun je deze zintuigelijke rondleiding bijwonen, wel even inschrijven. De combinatie van kijken en proeven, van het kunstwerk en het gehemelte, dat is de zintuiglijke ervaring die het Musée des Beaux-Arts biedt ter gelegenheid van La nuit. Chef-koks Daniele en Diane Mundo hebben een reeks hapjes samengesteld, geïnspireerd op werken in de tentoonstelling. Er worden ook proeverijen aangeboden aan het publiek.


Musée de l’Artillerie – Draguignan

Zaterdag 13 mei 2023 van 18.00 tot 22.00 uur

Het Artilleriemuseum is een historisch en wetenschappelijk museum. Via de geschiedenis en de evolutie van de artillerietechnieken ontvouwt het museum de geschiedenis van Frankrijk en de Fransen voor de ogen van de bezoekers. Prestigieuze collecties, reconstructies, diorama’s en films maken een dynamische reis door de tijd mogelijk vanaf de eerste tijdperken van de artillerie (1324) via het Napoleontische tijdperk, de 2 wereldoorlogen, de koude oorlog, tot aan de conflicten van de huidige periode.

Speciaal op het programma voor de museumnacht:

Een bijzonder moment om de tentoonstelling “Een geschiedenis van kaarten” te (her)ontdekken.

Programma:
19.30 uur: rondleiding door de permanente collectie en de tijdelijke tentoonstelling “Une histoire de cartes”.
20.30 uur: “Qui remportera la médaille?” spel (vanaf 10 jaar) 15 plaatsen op reservering.
21.00 uur: Rondleiding door de permanente collectie en de tijdelijke tentoonstelling “Une histoire de cartes”.
22.00 uur: Speurtocht, “Panique au musée”.


Mucem – Marseille

Zaterdag 13 mei 2023 van 19.00 tot middernacht

Het MuCEM is geïnteresseerd in de beschavingen van Europa en het Middellandse Zeegebied en bestudeert hun geschiedenis om hedendaagse verschijnselen te begrijpen. Het MuCEM is een groot complex dat bestaat uit drie locaties: Bij de ingang van de Oude Haven, Fort Saint-Jean en het J4-piergebouw, waar de grote tentoonstellingen, wekelijkse evenementen en hoogtepunten van het MuCEM zijn ondergebracht.

Ook het Mucem gaat tot laat open voor deze museumnacht. Dit is een gelegenheid om de tentoonstellingen met gratis toegang te ontdekken, en tot middernacht door het museum te dwalen!

In het kader van “La classe, l’œuvre” bieden middelbare scholieren van het Lycée Saint-Charles een choreografische reis aan door de tentoonstelling “Barvalo”, om ons hun gevoelige interpretatie te geven van de thema’s die in de tentoonstelling aan bod komen.


Programma

Het hele programma vind je op: nuitdesmusees.culture.gouv.fr/programme.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners