L’Homme & La Nature

Mooie galeries en exposities bezoeken: wij zijn er dol op! Aan de kust, maar vooral ook in het achterland van de Côte d’Azur. Rondstruinen in kunstenaarsdorpen zoals Saint-Paul de Vence en Biot. Maar het verder gelegen Seillans is ook zo’n dorp met artistieke roots: Max Ernst en Dorothea Tanning woonden en werkten hier jarenlang. Er prijkt zelfs werk van Ernst in dit pittoreske dorp, niet voor niets un des plus beaux village de France.


Zo ontmoette ik enkele weken geleden Gillian Huet en Linda Nijenbandring op het terras van het plaatselijke café om te praten over de expositie die zij in Seillans hebben georganiseerd: L’Homme & La Nature. Hoewel beide dames al lange tijd in het kunstcircuit meedraaien én ook allebei in Seillans wonen, was exposeren er nog niet van gekomen. Dit jaar liep natuurlijk anders dan verwacht, maar ondanks de afgelopen woelige maanden besloten ze: the show must go on. En die show, die doen ze niet alleen: want kunstenaars Guido Pera en Marie Bown exposeren aan hun zijde. 

De mens en de natuur


Linda kwam in 1996 op de Amsterdamse kunstscene en volgde opleidingen op de Wackers Academie in Amsterdam en St. Martin’s College in London. Ze heeft geëxposeerd over de hele wereld, maar tijdens onze afspraak komt het gesprek al snel op Dubai, waar zij lang heeft gewoond. Als ik vraag naar haar periode in Qatar vertelt ze me dat kunst een lastige kwestie is omdat er maar weinig toegestaan is. Het balletje begint ook in Qatar te rollen als een kennis bij haar thuis komt en vraagt wie die mooie kunst aan de muur heeft gemaakt. Dat is natuurlijk eigen werk. Veel werk op commissie volgt. Tegenwoordig ligt de focus voor Linda niet meer zo op werk op commissie, maar meer op het proces, waar ze erg van geniet. 


Hoe anders is het naturalistische en realistische werk van Gillian, wiens sculpturen veelal de natuur symboliseren. Gillian volgde verschillende opleidingen waaronder een masterclass van de Society of Portrait Sculptors in Londen en de Florence Academy of Art in Italië. Haar beelden bevinden zich in België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Australië en Amerika. Dieren komen veel terug in het werk van Gillian, maar op het moment werkt ze ook aan meer spirituele werken, die inspireren ook enorm. Waar het werk van Linda zich voornamelijk richt op de mens, is het geëxposeerde werk van Gillian vaak een (directe) verwijzing naar de natuur: voila, l’homme & la nature. 

Aanstekelijk enthousiasme

Het is lastig om niet enthousiast te raken van Linda en Gillian, die me uit de doeken doen hoe het is om een expositie voor te bereiden in tijden van corona (spoiler: niet erg gemakkelijk!). De keuze om nog twee andere kunstenaars te nodigen, waaronder Marie Bown, de lokale kunstenares, voor deze expositie was dan ook een rustgevende beslissing.  De twee lijken een goede aanvulling op elkaar. Niet alleen in de expositieruimte, waar Linda schilderijen exposeert en Gillian sculpturen toont, maar ook in de verdeling van energie: Gillian lijkt over te lopen van enthousiasme terwijl Linda wat meer laidback is, een mooie balans. 


Nieuwsgierig geworden naar het werk van Linda en Gillian?


De expositie L’HOMME & LA NATURE is van 2 tot 17 augustus te bezoeken, van 11:00 – 15:00 en van 17:00 tot 20:00, Salle du Couvent, Place du Thouron 83440 Seillans. Gillian exposeert van april tot november ook in de Jardin de Sculptures in het naastgelegen Fayence.

www.lindanijenbandring.com

www.gillhuet.nl

www.sculptures-fayence.fr

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners