Ontdek de Journées du Patrimoine in de Provence

De Open Monumentendagen, oftewel Journées du Patrimoine, komen er weer aan en deze zullen in Frankrijk plaatsvinden op zaterdag 18 en zondag 19 september. Naast de monumenten die normaal gesproken al te bezoeken zijn, worden er voor deze dagen ook speciaal monumenten voor publieke toegang geopend. Ook worden er verschillende rondleidingen georganiseerd. Wij zetten van ieder departement in de Provence een monument of rondleiding op een rijtje die wel een bezoekje waard is.


Rondleiding door Aiguines

In de Var vind je het dorp Aiguines. Het ligt vlak bij de bekende Gorges du Verdon kloof en het turquoise kleurige water van Lac Sainte-Croix. Dit plaatsje staat bekend als een van de mooiste dorpjes in de omgeving van de kloof. Voor de Journées du Patrimoine wordt er op zondag 19 september van 11:00 tot 12:30 een wandeling door het dorp georganiseerd.


Château de Sauvan

Château de Sauvan is een landhuis in de stijl van de achttiende eeuw, wat je vindt in het plaatsje Mane in de Alpes-des-Haute-Provence. Het staat ook wel bekend als het kleine Trianon van de Provence. In dit grote gebouw vind je mooie gemeubileerde kamers en ook een erg mooie tuin, wat bij het huis is aangelegd. Deze is door het Franse Ministerie van Cultuur zelfs benoemd als een van de opmerkelijke tuinen van Frankrijk. Op de Journées du Patrimoine vinden er rondleidingen plaats op verschillende tijdstippen. Meer daarover lees je hier.


Aquaduct Traconnade

In de tijd van de Romeinen is er een aquaduct aangelegd in Jouques, gelegen in de Bouches-du-Rhône. Het is al zo’n 2000 jaar geleden dat het gebouwd is. Dit bouwwerk bracht het water van de bronnen van Jouques naar Aix-en-Provence. Van dit aquaduct zijn nog veel overblijfselen zichtbaar, zoals die van een tunnel, een brug, toegangsmangaten en meer. Met een rondleiding op 19 september van 14:30 tot 18:30 kun je meer over dit oude aquaduct te weten komen.


Kunstenaarsateliers in Carros

In de Alpes-Maritimes ligt het middeleeuwse dorp Carros, wat op korte afstand van Nice ligt. Hier stellen verschillende kunstenaars hun atelier open voor het publiek op de Journées du Patrimoine. De kunstenaars die dit doen zijn Isabelle Poilprez, Dominique Landucci en Élizabeth Foyé. Je kunt hun kunstwerken bezichtigen op zaterdag 18 en zondag 19 september van 15:00 tot 19:00.


Het oude Lombard hotel

Vandaag de dag is het niet meer geopend, maar er waren tijden dat het Lombard hotel het goed deed en zelfs beroemdheden ontving. Het is gebouwd in 1924 en een van de meest karakteristieke gebouwen van Gap, wat in de Hautes-Alpes ligt. Wat dit hotel verder zo bijzonder maakt is dat vanaf de roaring twenties in de vorige eeuw tot de jaren zestig er een heel aantal verschillende beroemdheden uit de kunst- en cultuursector, de sportwereld en de politiek hebben verbleven. In 1971 is het omgebouwd tot een privéwoning. Nu speciaal voor de Journées du Patrimoine is het mogelijk om op de begane grond een tentoonstelling te zien waarbij je onder andere meer kunt leren over de verschillende fases van de bouw van dit hotel door de jaren heen. Je kunt het gebouw bezoeken op zaterdag 18 september van 9:00 tot 12:00.


De doopkapel van Venasque

In het plaatsje Venasque in de Vaucluse is nog een oude doopkapel te vinden. Het is gebouwd in de Merovingische tijd en was vroeger door middel van een gang met de kerk verbonden. Het werd gebruikt voor de doop van onderdompelingen, die toen twee keer per jaar door de bisschop gedaan werden. Voor de Journées du Patrimoine is het mogelijk om een rondleiding te krijgen om meer te weten te komen over deze doopkapel en de geschiedenis ervan.


Dit zijn maar een aantal voorbeelden van monumenten die te bezoeken zijn op Open Monumentendagen in Frankrijk. Voor meer informatie over alle andere monumenten die te bezoeken zijn kun je hier een kijkje nemen.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners