Parijs – Nice

Als je Parijs-Nice zegt, dan weet een wielerfan genoeg. Dan heb je het over de eerste serieuze etappekoers van het jaar die dit jaar verreden wordt tussen 5 en 12 maart. Een wielerkoers die sinds 1933 wordt georganiseerd en vele namen heeft gekend:  Les 6 jours de la route,  Paris-Mediterrannée en Paris-Côte d’Azur. Eén keer zelfs, in 1959, werd doorgereden naar Rome, en werd het Paris-Nice-Rome. Maar dat werd te lang. Sindsdien is het gewoon weer Parijs -Nice ofwel de Rit naar de Zon zoals de koers vaak genoemd wordt. En dat is eigenlijk wel de mooiste omschrijving, ook gezien de tijd van het jaar waarin hij verreden wordt.

Paris-Nice is bepaald geen kleine koers en grote namen hebben hem op hun naam geschreven: Joop Zoetemelk en Eddy Merckx wonnen hem allebei maar liefst drie keer. Vandaag komt Parijs-Nice aan in de Provence met een finish in Saint-Paul-Trois-Châteaux in de Drôme. Het spel zal de komende dagen pas echt op de wagen gaan met zaterdag een aankomst op de Col de la Couillole en zondag de finish op de Promenade des Anglais in Nice na een traditionele klim.

Ben je in de buurt, ga dit weekend eens kijken in en rondom Nice, of op de cols daarboven. Op de website van Parijs-Nice (www.paris-nice.fr) tref je alle starttijden, en verwachte doorkomst- en finishtijden.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners