Tentoonstelling van Jeff Koons in Mucem Marseille

In Marseille vind je het Mucem, het Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée. Het museum staat niet alleen bekend om het karakteristieke gebouw, maar tevens om de bijzondere exposities die hier het hele jaar door te bewonderen zijn. In het architectonische hoogtepuntje aan het water kun je op dit moment naar een tentoonstelling van een grootheid: Jeff Koons. In ‘Œuvres de la Collection Pinault’ vind je werken van Koons uit de collectie van Pinault. En ja, dat is dezelfde François Pinault die dit jaar in Parijs zijn collectie toont in museum Bourse de Commerce.


Jeff Koons

Koons woont en werkt in zijn geboortelaats York, Pensylvania, evenals New York City. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste levende hedendaagse kunstenaars en zijn werken zijn te vinden in een aantal van de meest vooraanstaande hedendaagse (museum)collecties ter wereld. Koons verwerkt kitscherige elementen in zijn kunst en wordt postmodernistisch genoemd. Zijn werk vertoont overeenkomsten met Pop Art, in hoe hij bepaalde elementen uit lagere kunst haalt en deze verwerkt in hogere kunst. Zijn kunst valt onder de categorie Neo Pop Art en in het geval van Koons spreek je dan van überkitsch: kitsch die zo sterk wordt aangezet dat je er niet bepaald meer van geniet, maar dat juist daardoor een bepaalde uitstraling van kunstzinnigheid heeft.


De Pinault collectie

De Pinault collectie die momenteel in Mucem te zien is bestaat uit 19 werken van die collectie. Bij de tentoonstelling kun je kunstwerken uit de gehele carrière van Jeff Koons zien. Een leuke extra als Nederlander is dat de tentoonstelling ook een kunstwerk bevat wat ‘Nederlands echtpaar’ heet. Wat de tentoonstelling op een bijzondere manier verbonden met het museum maakt is dat ieder kunstwerk specifiek is verbonden aan een reeks objecten in het museum. Hierdoor ontstaat er op verschillende manieren een gesprek tussen belangrijke werken van Jeff Koons en de collecties van Mucem.


Het museum

Het museum is te vinden bij de Oude Haven (Vieux Port) van Marseille. Het heeft een mooi uitzicht op de Middellandse Zee en dat past natuurlijk goed bij dit museum. Door de eeuwen heen heeft deze plek veel doorreizigers gekend van over de hele wereld. Voor meer informatie over het museum of de tentoonstelling kun je kijken op: www.mucem.org

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners