De prachtige geelgekleurde route de mimosa

Tanneron is de bakermat van de mimosa. Dit dorp, gelegen tussen de Alpes-Maritimes en de Var, is elk jaar in januari en februari weer een lust voor het oog. Een zee van eenvoudige gele bloemen die ieder jaar weet te verbazen. Gedurende een paar weken in het vroege voorjaar kun je genieten van de geurende bloemenzee die gezien wordt als hét symbool van de Franse Rivièra. Maak dit jaar een mooie wandeling door de weelde van mimosa. Nu het officiële Festival du Mimosas is afgelast door de corona-epidemie is dat een ideaal alternatief.


Geschiedenis van de mimosa in Zuid-Frankrijk

Het is vandaag de dag moeilijk voor te stellen, maar de Franse Rivièra werd niet altijd door bloeiende mimosa gekenmerkt. Het is nog maar anderhalve eeuw geleden dat deze bomen met hun goudgele bloemen in Zuid-Frankrijk aankwamen. De bloeiende bomen werden geïmporteerd uit Australië door Britse botanici aan het begin van de 19e eeuw, bedoeld voor de weelderige tuinen van de Britten aan de Côte d’Azur.


Negentiende eeuws succes

Grote wintergasten aan het einde van de negentiende eeuw, zoals de hertog van Vallombrosa, de markies van Morès en Lord Brougha, hadden mimosa in hun tuinen. Toen de boom het goed bleek te doen aan de Côte d’Azur was er geen houden meer aan. Het mimosa-tijdperk aan de Côte d’Azur was daarmee een feit. En dus ontstonden er een run op de boom. Afgeladen wagens vol mimosa verlieten dagelijks het station van La Napoule richting het noorden van Frankrijk en naar het buitenland. Ook droeg de mimosa in grote mate bij aan de ontwikkeling van de parfumindustrie in Grasse.


Genieten van de mimosa

In 1931 werd het eerste Mimosa-feest georganiseerd in Mandelieu-La Napoule. Vandaag de dag is het een van de belangrijkste toeristische evenementen van de winter aan de Côte d’Azur. Het festival trekt jaarlijks zo’n 60.000 toeschouwers. Maar wie niet in de buurt is van Tanneron in het Pays de Fayence: niet getreurd. Vandaag de dag strekt de Route du mimosa zich namelijk uit over 130 km: van Bormes-Les-Mimosas tot Grasse. Deze toeristische route, aanbevolen van januari tot maart, is hét symbool van de winterse Côte d’Azur die, onder een mild klimaat, uitnodigt tot een wandeling temidden van het azuurblauw en zonnige geel.


Op zoek naar een uitgestippelde wandeling? Die vind je hier en hier.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners