De leukste wijnfestivals in de Vaucluse op een rijtje

Ze staan te trappelen tot ze weer mogen: de wijnboeren in de Vaucluse. Côte & Provence vroeg aan Ingrid Leijen om de vele wijnfestiviteiten in haar regio op een rijtje te zetten. Ingrid runt een chambres d’hôtes tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes-du-Rhône en weet dus absoluut waar ze het over heeft. Tchintchin!


Op pad met een local

‘Wij wonen al twaalf jaar tussen de wijngaarden van de beroemde cru’s van de Côtes-du-Rhône. In dezelfde tijd hebben wij het fenomeen oenotourisme, wijntoerisme, een vlucht zien nemen. En met alle plezier, want samen met onze gasten genieten wij volop van alle evenementen die door de wijnboeren georganiseerd worden om hun wijnen aan de man te brengen. De passie en het enthousiasme werken aanstekelijk. Deze wijnboeren zijn altijd ten volle bereid om niet alleen hun wijnen te laten proeven, maar ook om alle vragen tot in detail te beantwoorden. Van april tot ver in het najaar weten zij leuke activiteiten te bedenken. Nou ja, in een normaal jaar dan, want afgelopen jaar stond ineens alles stil. 


Creatieve oplossingen

Natuurlijk zijn er in de streek allerlei creatieve oplossingen bedacht. De wijnboeren bleken even weerbarstig als hun wijnranken. Zo waren er caves die tijdens de lockdown een sommelier in de arm namen om de wijnen te laten combineren met het diner dat bij de lokale restaurants kon worden afgehaald. Anderen sloegen de handen ineen met lokale delicatessenwinkels en maakten overheerlijke apéro-planken. En weer anderen gingen aan de haal met hun – steeds beter wordende – witte wijn en fruits de mer en plaatsten een wat onwennige chocolatier voor de webcam om de kijker meer te vertellen over de perfecte combinatie die chocolade met vin doux heet. Maar toch, wat hebben we de festiviteiten gemist. En we staan dan ook te trappelen om de draad weer op te pakken. Voor Côte & Provence heb ik de evenementenkalender alvast uitgeplozen en de beste wijnevenementen op een rijtje gezet. Vakantievoorpret gegarandeerd!


Pentecôte in Rasteau

We beginnen met de gastronomische hoogstandjes en daarvoor hoef je niet tot het hoogseizoen te wachten. Ook in het voor- en naseizoen is het weer hier zo goed dat er met een gerust hart heerlijke buitenevenementen georganiseerd kunnen worden. In het normaal zo rustige Rasteau heerst tijdens Pinksteren, op 23 mei, een wel heel feestelijke sfeer door l’Escapade des Gourmets. Een wandeling door de wijngaarden, waar vervolgens op diverse plekken met mooi uitzicht een compleet viergangendiner wordt geserveerd. Met de heerlijke wijnen van Rasteau natuurlijk. Het dorp dat in 2010 de zo gewilde cru-status wist te verdienen met de lokale vin doux. Een vin doux is een wijn waaraan alcohol wordt toegevoegd. Zo voorkomt men dat de van nature aanwezige suikers verder omgezet worden naar alcohol. De rode wijn lijkt op een zachte port en is uitstekend te combineren met pure chocolade. Ik droom alvast even weg bij dat chocoladedessert, een glas vin doux in de hand en op de achtergrond gezellige muziek. Een sfeervolle dag in de voorjaarszon.


À table

Traditioneel op de derde maandag van juli, die dit jaar op 19 juli valt, wordt misschien wel het mooiste feestje van het jaar georganiseerd door alle onafhankelijke wijnboeren van Gigondas. Zo’n kleine vijftig wijnboeren pakken dan echt even uit met hun Gigondas sur Table. Je waant je in een film; een zwoele avond op het middeleeuwse dorpsplein onder de eeuwenoude platanen. Middenin staan, achter eikenhouten wijnvaten, de wijnboeren met op het hoofd allemaal een strohoed. De hele avond schenken zij daar de meest prachtige wijnen van dit bekende dorp. Onuitputtelijk verhalen zij over hun wijnen terwijl de gasten al proevend het ene na het andere wijnvat aandoen. Maar dat is niet alles. Dit feest wordt niet voor niets altijd op maandag georganiseerd. Dan zijn de restaurants namelijk gesloten en kunnen sterrenchefs uit de wijde omgeving hun kunsten in Gigondas tonen. Maar liefst vier sterrenchefs, en hun gehele équipe, zorgen ieder voor twee exquise gerechtjes, een heerlijke kaasplank en een uitgebreid dessert. Een aanstekelijk muziekje erbij en je hebt de avond van je dromen.Vendange des chefs

Op 11 en 12 september organiseren de caves van Vacqueyras en Beaumes-de-Venise het evenement Vendange des Chefs. In bijna vier uur nemen de wijnboeren zelf de gasten mee over hun terroir, waar ze met recht trots op zijn. In samenwerking met lokale chefs wordt er aan lange tafels, midden tussen de wijnranken, een gastronomische lunch van zes gangen geserveerd, gecombineerd met de beste cuvées. Hier geniet je niet alleen van een geweldige maaltijd, maar drink je ook nog eens de wijnen die op precies deze plek tot stand zijn gekomen. Een unieke ervaring. Uiteraard is er ook een prominente plaats ingeruimd voor de beroemde Muscat de Beaumes-de-Venise. De beroemde zoete dessertwijn, die trouwens ook prima bij blauwe kaas of als aperitief samen met meloen uit Cavaillon kan worden gedronken.


De beroemde Fêtes du Vin

Ieder zichzelf respecterend wijndorp hier in de buurt organiseert wel een Fête du Vin. Altijd leuk natuurlijk, maar sommige verdienen speciale aandacht: Vacqueyras heeft zelfs twee dagen nodig om de lokale wijnen te bejubelen. Voor het Fête des Vins Vacqueyras op 13 en 14 juli zijn alle straten van dit gezellige dorpje volledig bezet met proeflokalen van de dertig wijndomeinen. Deze proeflokalen worden afgewisseld met standjes met heerlijke hapjes, foodtrucks, bier, jawel, je leest het goed, en kaasjes. Op beide dagen kun je naar hartenlust proeven. Uiteraard wordt het wijnfeest ingeluid door zowel een Provençaalse mis als door een optocht van het Confrérie des Maitres Vignerons, gekleed in indrukwekkende mantels. Op de eerste avond is er een Bar à Vins met muziek en lokale delicatessen en op de tweede dag kun je hier terecht voor een heus bal. Maar misschien is de uitgebreide lunch op 14 juli wel het allerleukste van dit feest. Dan schuift iedereen aan meterslange tafels aan die het gehele dorpsplein vullen. Gelach en gezang weerkaatst dan al snel tegen de middeleeuwse huizen.


Middeleeuwen en kleine straatjes

Uiteraard mag ook Châteauneuf-du-Pape hier niet ontbreken. Elk eerste weekend van augustus vindt hier La Fête de la Véraison plaats om te vieren dat rond die tijd de druiven beginnen te rijpen. Hier gaat men pas écht terug in de tijd en worden de middeleeuwen teruggebracht. Compleet met jongleurs, ridders, minstrelen, zwaardgevechten en natuurlijk volop de mogelijkheid om van de beroemde wijnen te genieten. Het wijnfeest van Rasteau, op 14 augustus, vindt plaats in de avond en nacht. Tijdens La Nuit du Vin staat de gezelligheid voorop. De sfeer is in het hele dorp levendig en in de smalle straatjes vind je vijftien onafhankelijke wijnboeren met hun waren die gebroederlijk optrekken met een cave coopérative. Geen gastronomische hoogtepunten hier, maar wel een overvloed aan tapas, foodtrucks, paëlla en sandwiches. Neem gerust je eigen eten mee. Er staan lange tafels klaar en je kunt overal aanschuiven. Later op de avond gaan de lichtjes en de muziek aan en natuurlijk de voetjes van de vloer.


Er zit muziek in

Het zijn beproefde concepten: Jazz dans les vignes en Musique dans les vignes. Vanaf april tot november worden er hier in de buurt eens in de drie weken jazz- of klassieke concerten gegeven. Uiteraard door professionele musici en altijd in een idyllische setting. Wat dacht je van tussen de wijngaarden, op een met lichtjes versierd dorpsplein, in een privétuin of op een binnenplaats. En als de weersvoorspelling tegenvalt, wordt het concert verplaatst naar binnen tussen de wijnvaten. Ook geen straf! Aansluitend zijn er lekkere hapjes en een wijnproeverij van de lokale wijnboeren. Een heerlijke avond uit en een garantie voor prachtige herinneringen.


High Wine

Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel kleinschalige festiviteiten die gedurende het gehele seizoen worden georganiseerd. Zo kun je met buggy’s door de wijngaarden rijden of met e-bikes en picknickmand tussen de wijnranken genieten. Meer op je rust gesteld? Kies dan voor een van de apéros vignerons, of laat je naar een mooi plekje brengen om met een heerlijk glas en een hapje van de zonsondergang te genieten. Samen met enkele wijnboeren hier in de directe omgeving hebben wij bijvoorbeeld een High Wine samengesteld voor onze gasten. Dan gaan we bijvoorbeeld naar een privé-wijnproeverij met aansluitend een lekkere lome lunch, of hebben we een oenoloog uit Chateauneuf-du-Pape uitgenodigd met wie jij je eigen wijn kan melangeren. Wij profiteren volop van deze unieke wijnomgeving, er is hier immers zoveel te doen. Heerlijk, voor als het straks weer mag. Gaan we de schade inhalen en er dubbel en dwars van genieten!’

High Wine bij Le Bouquet de Séguret

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners