cijfers achter het toerisme aan de Côte d'Azur

Cijfers achter het toerisme aan de Côte d’Azur

Toerisme is ‘big business’, zeker aan de Côte d’Azur. Jaarlijks wordt hier dus ook goed in kaart gebracht wie, waar, wanneer, hoelang, enzovoort de Côte d’Azur bezoekt. Bijvoorbeeld door het Comité Régional de Tourisme Côte d’Azur, zeg maar het Office du Tourisme van de streek, en dan hebben we het vooral over het departement Alpes-Maritimes, aangevuld met een kuststrook van de Var.

Deze week publiceerden de CRT enkele cijfers van het seizoen 2020 en vooral van wat zoal gebruikelijk is in een normaal seizoen. Die geven een aardig inzicht in de gevolgen van de corona-crisis dit jaar op de toeristenbranche aan de Côte d’Azur.


Flinke daling in 2020

Jaarlijks ontvangt men aan de Côte d’Azur zo’n 13 miljoen mensen, dit jaar waren dat er ‘slechts’ 11 miljoen, samen goed voor 70 miljoen overnachtingen. Een fikse aderlating voor een streek waarvan het toerisme zo’n 15% van de economie bedraagt (in vergelijking, voor de gehele Franse economie is dit 7,4%). Ruim 75.000 mensen verdienen hier direct hun dagelijks brood mee en naar schatting nog eens zoveel zijn er indirect van afhankelijk.


Côte d’Azur is een mondiaal merk

Veel meer dan andere streken in Frankrijk, of zelfs daarbuiten, richt de Côte d’Azur zich op een mondiale markt. De luchthaven van Nice is de tweede van Frankrijk en jaarlijks arriveren of vertrekken hier bijna 15 miljoen passagiers. Bijna een derde van het toerisme aan de Côte d’Azur komt inmiddels per vliegtuig. In een normaal jaar…

Voor de Coronacrisis is becijferd dat maar liefst 29% van de toeristen van buiten Europa komen. Een groot deel daarvan (14%) komt uit de Verenigde Staten en Canada, op gepaste afstand gevolgd door het Midden-Oosten (3,8%), Rusland (4,9%) en een belangrijk opkomend land als China met 3,1%. Ter vergelijking… daar komen Nederland en België met gezamenlijk 5,2% maar net bovenuit. De Côte d’Azur is echt een mondiaal merk en zo wordt het ook ‘vermarkt’ over de hele wereld.

Met een goede extra reden: toeristen van overzee spenderen gemiddeld meer dan € 150 per persoon per dag, en die zijn dit jaar vooral weggebleven. Ter vergelijking: een gemiddelde buitenlandse toerist geeft er dagelijks € 95 uit, Fransen zitten daar nog ver onder met € 58. De omzetten zijn onevenredig hard teruggelopen dit jaar.

Het is te hopen dat 2021 een beter jaar wordt. Voor iedereen, maar dus ook voor de toeristensector aan de Côte d’Azur die ondanks de deels geslaagde campagnes om vooral Fransen ‘chez nous’ vakantie te laten vieren in 2020 hard getroffen werd.

Meer lezen over de achterliggende cijfers? Download de PDF daarover hier

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners