‘Jeudi noir’: heel Frankrijk plat

Morgen 5 december: de hier al eerder aangekondigde nationale staking waaraan alle vakbonden en zo ongeveer alle beroepsgroepen mee doen. Uit protest tegen de voorgenomen herziening van het pensioenstelsel. Heel veel scholen blijven dicht, er zullen nauwelijks treinen en metro’s rijden, er zal amper gevlogen kunnen worden, geen post, je kunt alleen maar hopen dat nergens de stroom uitvalt want de medewerkers van de energiebedrijven doen ook mee. Uit opiniepeilingen blijkt dat 66% van de Fransen vóór een andere aanpak van de pensioenen is. Eveneens 66% steunt de staking van morgen. Komt neer op: ja, maar nee. President Macron heeft zich een keer laten ontvallen (er stond een microfoon open) dat Frankrijk ‘niet te hervormen’ is. De regering in Parijs houdt rekening met onlusten. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken gaan de Gele Hesjes én de gevreesde Black Blocks zich manifesteren. In het hele land met overal demonstraties worden meer dan tienduizend policiers en gendarmes ingezet, in Parijs minimaal 5.000.
Een studie van het Duitse onderzoeksbureau Hans-Böckler bevestigt wat menigeen al dacht: qus stakingen voert Frankrijk de Europese topscorelijst aan.
Per 1.000 werknemers in de periode 2005-2015 132 dagen staking. In Zwitserland werd het minst gestaakt: 1 dag. In België 84, in Nederland 8.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners