Albert Camus en de Provence…

In de bizarre tijden waarin we nu leven duikt regelmatig het boek ‘De Pest’ op van de Frans-Algerijnse schrijver Albert Camus. een boek uit 1947, dat plotseling weer heel actueel is geworden. Geen toeval natuurlijk. Het beroemde boek gaat over de wijze waarop de Algerijnse stad Oran steeds meer in de greep wordt genomen door een pest-epidemie. Meeslepend vertelt Camus over het scala aan menselijke reacties, van onverschilligheid en ontkenning tot wanhoop en uiteindelijke berusting. De moeite van het lezen zonder meer waard.

Camus in Lourmarin

Minder bekend is dat Albert Camus een bijzondere connectie had met de Provence, in het bijzonder de Luberon. De streek en de mensen die er woonden deden hem denken aan zijn geboortegrond en hij kwam er graag. In 1946 verbleef hij enige tijd in het Chateau de Lourmarin (foto), toen deels in gebruik als een betrekkelijk eenvoudig pension en kwam er daarna vele malen. Zijn Nobelprijs voor literatuur in 1958 stelde hem eindelijk in staat om er een huis te kopen. Het werd Lourmarin, één van de pareltjes in de streek, toen natuurlijk een eenvoudig dorpje met een vervallen kasteel. Het huis staat er nog aan wat nu de Rue Albert Camus heet. Twee jaar lang verdeelde hij zijn tijd tussen de stad Parijs en de ‘campagne’ in Lourmarin tot hij in 1960 bij een noodlottig auto-ongeluk even buiten Lourmarin, op weg naar Parijs, verongelukte. Camus werd begraven op het kerkhof van Lourmarin.

Deze zomer wijdt het Chateau de Lourmarin een speciale foto-expositie aan haar bewoner van destijds die nu 60 jaar geleden verongelukte. In de zomereditie van Côte & Provence zullen we daar nader over berichten, zodra zeker is dat die ook doorgaat.

Kijk hier naar een recent fragment uit De Wereld Draait Door waarin cabaretier en filosoof Tim Fransen het boek bespreekt. Bestel het boek of e-boek hier bij De Bezige Bij.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners