De oudste Citroën DS staat in de Provence

Een weetje voor de liefhebbers: even boven Castellane staat de oudste Citroën DS die eind 1955 de fabriek verliet. Volledig handgemaakt op dat moment, want gebouwd nog voordat een eerste productielijn begin 1956 werd opgezet toen bleek dat het revolutionaire model ging aanslaan. Hij reed enkele jaren rond in de omgeving van Valence, werd verkocht aan een verzamelaar in Rome en belandde uiteindelijk in Eindhoven. Daar stond ie jarenlang in een museum maar in 2004 werd ie overgenomen door een andere liefhebber: Henri Fradet.

Citromuseum

Een behoorlijk fanatieke liefhebber want toen al had hij een unieke verzameling Citroëns in zijn museum staan. Allemaal keurig onderhouden en in principe kunnen ze zo de weg op. Naast deze en een paar andere DS-modellen staan er natuurlijk andere iconen. De 2CV, de Traction Avant en natuurlijk de Citroën SM, in Nederland destijds vooral bekend geworden dankzij Johand Cruijff die erin rondreed.

Zelfs voor wie niet direct opgewonden wordt van zo’n verzameling klassieke auto’s: ga er eens heen en laat je vooral rondleiden door Henri zelf. Het is tenslotte altijd een feestje om te praten met mensen met een diepe passie voor n’importe quoi. Hieronder een interview met hem om alvast een indruk te krijgen. Bovendien heeft elke auto een geheel eigen verhaal en dan hebben we het niet alleen over de motorinhoud, verbruik, maar ook over de herkomst, geschiedenis van de eigenaar en dergelijke.

Een DS uit Béziers

Eén verhaal is wel heel bijzonder, dat van die Citroën DS 21 IE Confort die hij in 2016 kocht in Béziers. Al lange tijd had hij gehoord van deze bijzondere auto waar nauwelijks mee gereden zou zijn. Pogingen om de eigenaar te bereiken bleven lange tijd onbeantwoord. Totdat hij een belletje kreeg van de dochter van de eigenaar die toch eens die brieven wilde beantwoorden. Vader en moeder waren inmiddels overleden en ja, er stond inderdaad nog een oude DS in een schuur. Hij er naar toe. Wat bleek: in de schuur stond de auto waar in 1975 voor het laatst in gereden was… tijdens de bruiloft van haar ouders. Op de teller stonden slechts 8735 kilometers.

Meer weten over het museum? Klik eens op www.citromuseum.com.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners