De prehistorische Provence

Wat de Grotten van Lascaux zijn voor de Dordogne, dat is de La Baume Bonne voor de Provence. Vlakbij het plaatsje Quinson (Alpes-de-Haute-Provence) werden daar in 1946 door Bernard Bottet de eerste sporen ontdekt van de vroegste bewoners van de Provence, zo’n 400.000 jaar geleden. Diep weggestopt in de Gorges du Verdon werkte hij tien jaar lang, samen met zijn zoon Bertrand, verder aan deze ontdekking. In de jaren daarna raakte de La Baume Bonne tijdelijk in de vergetelheid tot in 1988 opnieuw archeologen ging graven.

Het bleek een unieke plek waar niet alleen de Neanderthaler zich ophield, maar ook de Cro-Magnon mens. Zelfs werden er keramiek, brons en ijzer gevonden, allemaal getuigen van het gebruik van La Baume Bonne in diverse tijdsgewrichten voor het begin van onze jaartelling. Op andere plekken in de Verdon zijn in de afgelopen jaren op meer dan zestig plaatsen meer vondsten gedaan, en die zijn inmiddels grotendeels samengebracht in het Musée de Prehistoire des Gorges du Verdon. Daar vertellen ze het verhaal van de prehistorische Provence.

Het museum is dagelijks geopend, behalve in de periode van december t/m februari. Ga voor meer details naar de website:

Credit foto’s: Musée de Préhistoire des Gorges du Verdon en genoemde fotografen

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners