Josephine Baker en haar jaren aan de Côte d’Azur

Ze was een danseres die in de jaren 20 uitgroeide van een dansende bedelaar op straat tot een danseres op Broadway in New York. Ze is onder andere bekend van haar bananenrokje. Haar naam is Josephine Baker. Ze trad op in verschillende landen en trouwde uiteindelijk met een Fransman. Zo bleef ze uiteindelijk in Frankrijk wonen en kwam ze in de Côte d’Azur terecht. Maar ze deed meer dan alleen dansen en zingen: ze voerde haar hele leven veel campagne voor vrijheid en gelijkheid. Zo heeft ze bijvoorbeeld in de Tweede Oorlog meegeholpen met het Franse verzet. Wij blikken terug op haar tijd die ze in de Côte d’Azur heeft doorgebracht.


Plekje in Pantheon

Waarom we het juist nu over Josephine Baker hebben? Dat is omdat er kortgeleden besloten is dat zij op 30 november met een grafmonument een plekje zal krijgen in het nationale mausoleum Panthéon in Parijs. Hier liggen al veel andere Franse grootheden begraven, maar Josephine is de eerste zwarte vrouw. Daarnaast is ze ook nog maar de zesde vrouw naast de iets meer dan zeventig mannen die je er vindt.  Dit is dus best wel een bijzonder ding.


Gezin

Voor een lange tijd woonde Josephine met haar man en haar twaalf geadopteerde kinderen in de Dordogne, maar in het begin van de jaren zestig scheidde ze en stortte alles voor haar in. Ze werd uit haar kasteel gezet en had moeite om nog voor zichzelf en haar kinderen te zorgen.


Verhuizing naar Côte d’Azur

Josephine Baker kreeg toen hulp van prinses Grace van Monaco, wie een vriendin van haar was. Ze bood Josephine een woning aan in Roquebrune-Cap-Martin. Daarnaast nodigde ze haar ook regelmatig uit in het prinsdom. Dit was als een nieuwe frisse start voor Josephine. In de villa in de Côte d’Azur herpakte ze zichzelf en kon ze weer genieten. Ook nodigde ze er verschillende vrienden uit, waaronder de schrijver en zwart-Amerikaanse activist James Baldwin, die in Saint-Paul-de-Vence woonde.


Laatste dagen

Vlak voor haar overlijden heeft Josephine in 1974 nog het 27e filmfestival van Cannes bijgewoond, wat ze als fantastisch ervaarde. Vervolgens overleed ze in 1975 aan een hersenbloeding tijdens een tour die ze deed. Ze is toen in Monaco begraven en daar ligt ze nog steeds.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners