chapelle de matisse

La Chapelle de Matisse

Ofwel La Chapelle du Roseraie de Vence, maar in de regel gewoon genoemd naar de kunstenaar Henri Matisse (1869-1954) die er één van de meest bijzondere kappelletjes van maakte in een tijd dat kerk en moderne kunst ver van elkaar af stonden. La Chapelle de Matisse is daarmee een niet te missen kapel als je een keer in de buurt van Vence bent.

We kennen Matisse natuurlijk, een van die grote namen die voor altijd met Zuid-Frankrijk zijn verbonden. Matisse streek tijdens de oorlog neer in Vence neer nadat hij jarenlang in Nice had gewoond. Daar staat nu ook het Musée Matisse, op een steenworp afstand van het museum gewijd aan die andere kunstenaar en tijdgenoot Marc Chagall. Beide musea zijn een ‘must’ als je in Nice bent en iets wilt begrijpen van moderne kunst. Maar ook die kapel in Vence…


Huishoudster wordt non

Matisse woont er in de Villa Le Rêve even buiten het centrum van Vence, en is onverminderd creatief na een zware operatie. Wel in toenemende mate aan een rolstoel gebonden. Thuis wordt hij in die jaren verzorgd door Monique Bourgeois, zijn huishoudster… maar evengoed model voor diverse werken uit die tijd. Zij houdt pension bij de Dominicaner Zusters aan de overkant van de straat en tot de verbazing van Matisse besluit zij op een gegeven moment om deel uit te gaan maken van de Dominicaner orde in Monteils (Aveyron).

De twee blijven elkaar schrijven en in ’46 komt Monique Bourgeois terug naar Vence als Zuster Jacques-Marie, en neemt de huishoudelijke taken weer op voor Matisse. Er is weliswaar een onderkomen voor de Dominicaner Zusters maar er is eigenlijk geen serieuze kapel. Zodra echter in ’47 plannen worden gemaakt voor een nieuwe kapel in Vence, biedt Matisse direct zijn hulp aan. Het bouwen laat hij aan een architect, maar alle muurschilderingen en ramen dragen zijn handtekening. In 1952 wordt de nieuwe kapel, het laatste grote werk van Henri Matisse, ingewijd.

Laat je even rondleiden…


Praktisch

De kapel is dagelijks geopend voor bezoek behalve op zondag en maandag. Regelmatig worden er vieringen gehouden en concerten gegeven. Ga voor meer informatie naar de website van de Chapelle de Matisse

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners