Les vendanges – de wijnoogst van Nice

In de heuvels achter Nice wordt een speciale wijn verbouwd: le Bellet. Veertien wijnbouwers zorgen hier op een vijftigtal hectare voor de productie van deze bijzondere wijn die het keurmerk Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) draagt. Sterker nog: met de wijn van Bellet heeft Nice als enige stad in Frankrijk een eigen wijn met AOC in handen.


De afgelopen jaren hebben de wijngaarden op de heuvels van Nice het niet gemakkelijk gehad. Zo was 2018 een verschrikkelijk nat jaar en werden veel wijnranken aangetast door schimmel. Het jaar daarna moesten de wijnstokken nog bijkomen van het voorgaande jaar. Dit jaar gaat echter heel wat positiever de boeken in. Dit komt ook door de rolle, een witte druifsoort, die voorkomt in de Var, op Corsica en in Italië (daar heet hij Vermentino).


In heel Frankrijk mag de vlag overigens uit wat 2020 betreft: er wordt 6% meer wijn geproduceerd dan in 2019 en 1% meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, zo heeft het ministerie van Landbouw laten weten.


Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan de wijndomeinen van Nice op de wijnroute van Bellet.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners