Menton: kunst Jean Cocteau gered

De ochtend van 30 oktober 2018 was een nachtmerrie voor kunstliefhebbers in Menton. De nacht daarvoor was het zoute zeewater tijdens een overstromingen het Musée Jean Cocteau binnengedrongen en had een ravage aangericht. Men vreesde dat de door water aangetaste werken onherstelbaar beschadigd zouden zijn. Nu, twee jaar later, is de tijd gelukkig rijp voor optimisme: veel van de kunst van Jean Cocteau is gered.


Coup de coeur

Hoe zat het ook alweer? Cocteau was een Franse dichter, toneelschrijver, romanschrijver, ontwerper, filmmaker, beeldend kunstenaar en criticus aan wie in Menton een prachtig museum gewijd is. Cocteau woonde sinds 1950 in Saint-Jean-Cap-Ferrat, in Villa Santo Sospir van zijn vriendin Francine Weisweiller, en heeft een coup de coeur voor de stad Menton. De stad speelde een belangrijke rol in zijn werk en het is dan ook niet vreemd dat het museum met zijn collectie hier staat.
Terug naar de vreselijke nacht van 29 oktober 2018. Toen veroorzaakte een stormvloedgolf een overstroming van verschillende expositieruimtes in het museum. Medewerkrs vonden 1,5 meter water in een van de kelderkamers, waar een deel van de collectie zich bevond. Het water overspoelde de glazen ruiten, die onder het gewicht van de stroming braken. Duikers werkten de hele nacht om schilderijen en andere werken van Jean Cocteau uit het water te halen.


Ruimte voor optimisme

“Toen ik zag hoe de brandweer de werken ontruimde, gaf ik toe dat ik bang was.” geeft Françoise Leonelli, conservator van het Cocteau-museum toe. Ze vervolgt: “We hebben snel kunnen ingrijpen en daardoor kon slechts een klein deel van de collectie niet gerestaureerd worden.” Gelukkig heeft die angst dus plaatsgemaakt voor optimisme en dat komt door de positieve ontwikkelingen rondom de restauratie van de werken. Toch kan het nog vele maanden duren voordat de hele collectie terugkeert naar het museum in Menton. De datum van de heropening is nog niet bekend.


Les équipes du musée Jean Cocteau ont découvert 1m50 d'eau dans les sous-sol.


Bezoek de website van Musée Cocteau in Menton voor meer informatie.
Meer over Menton lees je hier.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners