Nice zet de trend qua toekomst in woningbouw

Nice is een ambitieuze stad; met ruim 14,5 miljoen toeristen per jaar die via Nice Aeroport naar binnen stromen blijft de stad gestaag groeien qua populariteit en inwoners. Nieuwe tramlijnen hebben afgelegen gebieden verbonden met de kust en er wordt aan de Oostkant van Nice flink doorgebouwd aan een geheel nieuwe wijk; de z.g. Eco Vallée. 

Eco-Vallée wordt het nieuwe Zuid Franse Silicon Valley met veel technische start-ups die briljante uitvindingen gaan doen in een groene omgeving. Tussen al deze technologie verrijst de komende twee jaar een immens nieuwbouwproject dat hier perfect tussen past: Joia Merida. Het wordt een combinatie tussen ‘high-tech’ en groen, waarbij zoveel mogelijk wordt gedaan om het comfort van de mens te vergroten en tegelijkertijd de belasting op het klimaat te verlagen. Nobele uitgangspunten die vragen om een andere kijk op o.a. woningbouw.


Met gerenommeerde architecten uit verschillende landen is een plan ontwikkeld voor de nieuwe generatie inwoners van Nice. Het resultaat van Joia Merida is opvallend en inspirerend tegelijk. Wie wil er niet in een futuristische toren wonen, balancerend tussen daktuinen en zonnepanelen?


Geometrische energiecentrale

Het stadsproject krijgt 800 woningen met in totaal 51.300 m2 oppervlak. Verder komt er 6.100 m2 aan winkels, 5.000 m2 is gereserveerd voor een gezondheidscentrum, 2.850 m2 voor kantoren en 1.220 m2 aan privé- en openbare parkeerplaatsen.


De milieulobby is uiteraard blij met Joia Merida; zo komt er een geothermische energiecentrale met een specifiek distributienetwerk. De overdag opgebouwde warmte in kantoren wordt ‘s-avonds gebruikt om woningen mee te verwarmen. Al deze maatregelen passen in de ‘Smart-Grid Ready’ aanpak waarbij dit deel van Nice 20% minder energie gaat verbruiken. 


Het is voor het eerst dat Nice eindelijk economisch gebruik gaat maken van de zon die hier 300 dagen per jaar volop schijnt.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners