Vallee de Merveilles

Prehistorie in de Vallée des Merveilles

Binnen het uitgestrekte Parc National du Mercantour is de Vallée des Merveilles misschien wel een van de meest bijzondere valleien. In het meest oostelijke hoekje van de Alpes-Maritimes, op slechts vijftig kilometer van de mondaine Côte d’Azur, ben je hier in een andere wereld en… in een andere tijd. In een relatief klein gebied rond de Mont Bego zijn hier namelijk tienduizenden rotstekeningen gevonden, daterend uit de periode van 3000 tot 1500 voor Christus. Hier ben je in de prehistorie van de Vallée des Merveilles

Om dit te zien en te beleven moet je er wel even wat voor doen en er de tijd voor nemen. De rotstekeningen bevinden zich boven 2.000 meter en zijn uitsluitend onder begeleiding van berggidsen te zien. Dat wil niet zeggen dat je persé een doorgewinterde alpinist moet zijn, maar een beetje goede conditie is wel wenselijk.

We doen een suggestie voor deze zomer:


Twee dagen in de Vallée des Merveilles

Neem de auto richting Tende en parkeer ‘m vlakbij Lac des Mesches. Daar laat je de wereld van het asfalt achter je en ga je te voet in twee, drie uurtjes verder omhoog naar de Refuge des Merveilles. Reserveer hier ruim van te voren je slaapplaatsen want het is een populaire plek! Hier, aan het bergmeer Le Lac Long Supérieur, ben je in een wereld van sportief alpinisme en kijk je uit over de Mont Bego aan de andere kant van het meer. De overweldigende omgeving, de maaltijd binnen of buiten aan eenvoudig tafels, de stilte, en de sterrenhemel als al het licht echt helemaal weg is…. het is die paar uur wandelen al meer dan waard. En dan moeten de rotstekeningen nog komen.


De volgende dag ga je ‘s ochtends op pad met een gids om de rotstekeningen te bekijken aan de andere kant van het meer in de Rocher des Merveilles. In een tocht van drie uurtjes ga je zo’n 5.000 jaar terug in de tijd en loop je door een wonderlijk mooi landschap langs diverse rotstekeningen

Dan ben je op tijd weer terug om diezelfde middag weer terug te wandelen naar de auto. Om daarna nog jarenlang na te kunnen genieten van die bijzondere tocht, dat verblijf in die berghut en die rotstekeningen in de Vallée des Merveilles.

Ga voor meer informatie over deze of andere tochten door de Valleée des Merveilles naar deze website

Geen tijd of liever niet dat hele eind lopen? Bezoek dan het Musée des Merveilles in Tende waar de prehistorie in de Vallée des Merveilles uitgebreid wordt toegelicht.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners