Verhuren in tijden van crisis

Wat doen onze landgenoten in Zuid-Frankrijk in deze bizarre tijden? Côte & Provence maakt een rondgang langs verschillende beroepsgroepen om eens te horen wat zij nu doen en niet doen. Als eerste laten we Folkert Trouw aan het woord, die samen met zijn vrouw Debby Le Fèbre meer dan honderd vakantievilla’s in de Provence verhuurt met hun bedrijf Q Home. Voor hen ziet de wereld er ineens ook anders uit sinds het interview met ze in de voorjaarseditie van Côte & Provence: 

Geen “business as usual”

Nee deze term kunnen we voorlopig even op de plank leggen, al hoop ik natuurlijk dat we snel weer kunnen teruggaan naar de normale gang van zaken. Sinds bekend werd dat Frankrijk in Lock-down is, stond de telefoon roodgloeiend en de mailbox volledig vol. 

Het voorjaar

In eerste instantie waren het alleen maar huurders en eigenaren die boekingen in het voorjaar hebben. En dat is begrijpelijk! Als je binnen 3 weken gepland had naar de Provence of de Cote d’Azur te komen, wordt dat nu wel erg moeilijk, zo niet onmogelijk. Deze groep huurders en eigenaren hebben we dan ook als eerste allemaal gecontacteerd om de verschillende scenario’s te bespreken.

Grofweg komt het erop neer dat ook al is Frankrijk afgesloten (in Lock-down), de woning wel gewoon beschikbaar is voor de huurder. Hoe de situatie is op het moment dat de huurder aankomt, bepaalt of de huurder wel of niet zijn reis kan/wil voortzetten. Het is dus onmogelijk nu al te weten welk gevolg de huidige situatie voor zijn boeking heeft. We hebben dan ook alle huurders geadviseerd te wachten met annuleren tot er meer inzicht is over de situatie op de betreffende aankomstdatum. 

Mochten huurders toch al willen annuleren, wat gelukkig een hele kleine groep is, dan zijn zij volgens de annuleringsvoorwaarden hun reissom kwijt. Wij proberen uiteraard met de eigenaar tot een passende oplossing te komen om te kijken of wij hun vakantie kunnen verplaatsen naar een ander moment dit jaar, zodat geen enkele partij de dupe wort van deze maatregelen.

Het hoogseizoen

Nu we zo een anderhalve week verder zijn krijgen we ook steeds meer vragen over het hoogseizoen: Wat gebeurt er als juli en augustus 2020 nog steeds onder invloed staat van maatregelen m.b.t. het coronavirus? Dat is een vraag die op dit moment nog erg lastig te antwoorden is. De maatregelen veranderen nog steeds van dag tot dag of van week tot week. En pas als men weet welke maatregelen nog van kracht zijn in die periode kan je daar een passend scenario op vinden.

Positief blijven

Wij adviseren dan ook alle huurders die boekingen hebben voor de periode na 1 juni nog even geduldig af te wachten, zodat we meer zicht hebben op de stand van zaken. We vinden het sowieso belangrijk dat huurders, eigenaren, beheerders, en wij als Q Home zelf positief gestemd blijven. We moeten er vanuit gaan dat de maatregelen deze zomer soepeler zullen zijn dan op dit moment. Met soepelere maatregelen is er nog een hele hoop mogelijk gezien de huizen ver uit elkaar liggen en persoonlijk contact buiten het reisgezelschap nauwelijks nodig is. Ongetwijfeld zullen zaken als geen bijeenkomsten van grote groepen, afstand van elkaar houden, nog steeds van kracht zijn. Waardoor bepaalde markten of optredens die vaak in deze regio worden gehouden niet zullen doorgaan. Maar we kunnen ons ook dan blijven focussen op wat wel kan. Een heerlijk BBQ in de tuin met uw reisgezelschap, lekker van de zon en het zwembad genieten, een mooie wandeling door de prachtige natuur van de Provence, een kanotocht door de Gorges du Verdon. Etc etc. 

Een aantal voordelen heeft de regio van Zuid-Frankrijk in ieder geval m.b.t. het toerisme:  

  • De huizen liggen ver van elkaar. Zolang je met de familie heerlijk bij het zwembad blijft, is er geen contact met anderen.
  • Het is bereikbaar met de auto waardoor je drukke luchthavens kunt vermijden.
  • Er is buiten veel te doen zoals mountainbiken, wandelen, zwemmen, kanoën, etc waarbij je nauwelijks contact met anderen hoeft te hebben.

Ik kan me voorstellen dat het heel moeilijk is om positief te blijven, met al het nieuws dat we de laatste weken voorbij zien komen en met alle mogelijke lastige situaties die wellicht in de privé en zakelijke sfeer zijn voorbijgekomen. Maar alleen door als groep mensen bij elkaar positief te blijven, kunnen we zelfs de minder positieve scenario’s aan.

Om nu al te anticiperen op een situatie die pas over 4 a 5 maanden plaatsvindt, draagt niet bij aan een verstandige besluitvorming. Als de huidige maatregelen van kracht zouden blijven voor de komende 4 a 5 maanden (of nog strenger zouden worden) hebben we een mondiaal/economisch probleem dat zo groot is, dat voor de meeste mensen niet in te schatten is. We moeten er dan ook vanuit gaan dat de situatie over een aantal maanden beter en soepeler is dan vandaag. En daarom vragen we de huurders en eigenaren geduld te hebben en de situatie 6 a 8 weken voor aankomst te bekijken en daar op een besluit te maken wat ze met hun vakantie doen. We hebben dan ook de 2de betaaltermijn voor de huurders versoepeld naar 4 weken voor aankomst i.p.v. de oorspronkelijke 8 weken voor aankomst, zodat de huurders wat meer flexibiliteit hebben om een keuze te maken. 

Omdat iedereen op 1 of andere manier wel getroffen wordt door het virus, is het denk ik in deze tijd belangrijk wat flexibeler naar elkaar te zijn en ons niet strikt te houden aan wat de regel was, zodat we een werkbare situatie creëren voor iedereen. Alleen dan kunnen we deze moeilijke periode met zo min mogelijk schade doorkomen.

Last minute boekingen

De verwachting is wel, dat als een groot deel huidige maatregelen in mei / juni weer versoepeld gaan worden, mensen graag even er tussenuit gaan. Na weken beperkt te zijn in hun doen en laten volgt vaak een periode dat men even ontspanning en verandering zoekt. Dit kan resulteren in een grote golf aan last minutes. Het is dan ook belangrijk dat wij als verhuurmaatschappij (en misschien u als eigenaar van een vakantiehuis) hier op voorbereid zijn. Dit betekent dat we er voor moeten zorgen dat op het moment dat alles soepeler wordt we de woningen direct voorbereiden voor het seizoen. Dat zal nog best een klus worden, gezien het huis door de lock-down weken geen aandacht heeft kunnen hebben.  

Gelukkig staat iedereen die ik hier ken in de regio al te popelen om weer aan de slag te kunnen en ik denk dat we samen alles weer snel op de rit kunnen hebben om terug te gaan naar Business as usual.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners