Hotel Le Corbusier

De moderne meester herzien


Architect, designer, schilder, schrijver, stedenbouwkundige… Le Corbusier is beroemd om veel dingen, maar hij ging vooral de geschiedenis in als pioniervan moderne architectuur. In totaal staan er vandaag zeventien van zijn projecten, in zeven landen, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Le Corbusier was niet zoals de hedendaagse ‘ster’-architecten: zijn doel was niet om monumentale statements’ te ontwerpen. Met zijn architectuur bekommerde hij zich meer om het verbeteren van de levenskwaliteit van de arbeidersklasse. Hij leverde kritiek op ‘kostbaar’ en ‘nutteloos’ en bedacht manieren om door te geven wat hijzelf in kloosters had geleerd.

De Unité d’Habitation in Marseille werd in 1952 voltooid en was meteen zijn eerste mogelijkheid om, na drie decennia van schrijven over de potentiële sociale voordelen van design, de levenskwaliteit van mensen door middel van architectuur te verbeteren. Le Corbusier ontwierp een betonconstructie van achttien verdiepingen met 337 appartementen, in de vorm van duplexwoningen met twee verdiepingen, voor zo’n 1600 mensen. Maar daar liet hij het niet bij.

La Cité Radieuse

Dit complex, door Le Corbusier ‘La Cité Radieuse’ (De Stralende Stad) genoemd, bood de bewoners een reeks aan plaatselijke voorzieningen, zoals een ‘binnenstraat’ met winkels, bakkerijen, galerijen en een renbaan, zwembad en kinderdagverblijf op het dak. Dit project was het keerpunt in de loopbaan van Le Corbusier, hij werd wereldberoemd en hij mocht het ‘Legioen van Eer’ de hoogste Franse onderscheiding ontvangen. Nu, bijna zeven decennia later, is deze plek nog steeds erg in trek en beschikt het gebouw ook over een hotel, een kunstcentrum op het dak (MAMO, ontwikkeld door Ora-Ïto) en het veelgeprezen restaurant ‘Le Ventre de l’architecte’ (‘De buik van de architect’).


Een hotel? Is er een hotel in de Unité d’Habitation? Zo reageren de meeste inwoners van Marseille. En toch bestaat het. Op de zesde en zevende verdieping, het Hotel Le Corbusier. Voor een architect of architectuurstudent is het een unieke gelegenheid om in het baanbrekende werk van de meester te verblijven. Maar je hoeft natuurlijk geen architect te zijn om plezier te beleven aan een verblijf. Dominique en Alban Gérardin, de eigenaars van het restaurant en het hotel, hebben er veel werk in gestoken om ervoor te zorgen dat een overnachting een onvergetelijke belevenis wordt.

Het restaurant staat bekend om zijn gerechten, het ontbijtterras biedt een prachtig uitzicht op de nabije Middellandse zee en de kamers en badkamers zijn zo ingericht dat Le Corbusier er zeker blij van zou worden. De lijfspreuk van Le Corbusier ‘Een huis moet een machine zijn om in te wonen’ leeft nog steeds in Hôtel Le Corbusier. Deze machine doet het in ieder geval erg goed.


New Map Frankrijk

Dit fragment over Hotel Le Corbusier in Marseille komt uit het boek New Maps Frankrijk van reisfotograaf en globetrotter Herbert Ympa. Hij reisde in stijl door heel Frankrijk en beschreef de authentiekste plekken, voor groot en excentriek, tot klein en hip. Verhalen als deze uit Normandie, Parijs, de Auvergne maar ook ruim aandacht voor de Provence, Marseille en de Côte d’Azur.

New Maps Frankrijk is een uitgave van Terra Lannoo (prijs: € 34,99) en is online en in de boekhandel verkrijgbaar voor Wij mogen New Maps Frankrijk cadeau doen bij een abonnement of cadeau-abonnement op Côte & Provence.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners