Fontaine de la Rotonde

Langs de fonteinen van Aix-en-Provence

Er zijn veel redenen om Aix te bezoeken. Het is een bruisende studentenstad die uitnodigt om er te winkelen, om er op terrasje neer te strijken, er uit eten te gaan. Maar het is ook La Ville aux Mille Fontaines. Nu is duizend misschien wat overdreven maar de stad heeft er velen. De fonteinen van Aix vertellen het verhaal van de stad en zijn niet te missen.

En dat laatste was ook de bedoeling, want naast een soms praktische functie zijn veel fonteinen er vooral gebouwd om de groeiende rijkdom van de stad te benadrukken in de loop van de 19e eeuw. We lopen een paar fonteinen eve langs…


Fontaine de la Rotonde (foto hierboven)

Gebouwd in 1860 op de Place de la Rotonde aan de westelijke kant van de centrale Cours Mirabeau. Een imposant bouwwerk met drie vrouwen erboven die respectievelijk justitie, landbouw en de kunsten uitbeelden, de drie functies van de stad. Een moderne en open stad in die tijd, niet omgeven door stadsmuren of -wallen. Het is één van de grootste fonteinen van Aix en was vooral bedoeld als een visitekaartje van de stad en een uitnodiging om er binnen te gaan.


Fontaine du Roi René

Niet ver hier vandaan, aan de andere kant van de Cours Mirabeau ligt de Fontaine du Roi René, hertog van de Provence in de 15e eeuw. Naar verluid zou hij de muscat druif hebben geïntroduceerd in de Provençaalse wijngaarden, vandaar dat hij daar staat met een tros druiven in zijn hand.

Fontaine Place d’Albertas

Van de Cours Mirabeau is het niet ver naar de Place d’Albertas in de oude binnenstad. Het pleintje is al een bezienswaardigheid op zichzelf en is vernoemd naar de machtige en rijke familie Albertas, oorspronkelijk Italianen uit Albi. Zij legden het pleintje en de omliggende panden aan in de 18e eeuw en hadden daarbij de allure van Parijse pleinen in het achterhoofd, in het bijzonder de Place Vendôme. De fontein is er pas later, in 1912 geplaatst en is eigenlijk een replica van een voorganger van halverwege de 19e eeuw die niet meer functioneerde. Het is een bijzondere plek in het centrum van Aix, en is in 2000 een nationaal monument geworden.

Place Albertas


Zo zijn er veel meer fonteinen, een stuk of dertig, die echt de moeite waard zijn. Ze horen bij de stad en de stad zorgt er goed voor. Bekijk daarvoor ook de video hieronder.

Het Office de Tourisme organiseert regelmatig rondleidingen om juist kennis te maken met de fonteinen van Aix. Ga naar de website voor meer informatie.


Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners