Wandelen door Marseille

Wandelen door Marseille

Marseille is een stad die zich er goed voor leent om per voet te ontdekken. Er is zoveel te zien! Gun jezelf de tijd en kuier door de wijken van de stad. In de onlangs uitgekomen gids Tiime to mom Marseille + Aix-en-Provence loodst auteur Marieke Buytenhuis je door de mooist wijken van de stad, bijvoorbeeld door Vauban (fragment):

VAUBAN & NOTRE-DAME DE LA GARDE  

Deze route brengt je naar grote hoogtes. Via de schattige wijk Vauban en het prachtige Jardin du Bois Sacré klim je naar boven. Bereid je voor op spectaculaire uitzichten en… veel trappen! Maar beloofd: eenmaal boven bij de Notre-Dame de la Garde, met de stad en de zee aan je voeten, zal blijken dat het allemaal de moeite waard was. De route sluit je  af met een bezoekje aan de hippe Rue Sainte en het levendige Place de l’Abbaye. 

De wijken

De buurten Baille en Castellane zijn een stuk kalmer dan de geanimeerde Cours Julien, maar bevinden zich toch dicht bij het centrum. Een aantrekkelijke plek dus voor de vele dertigers die hier wonen. Het grote verkeersplein, Place Castellane, is in 2022 op de schop gegaan en ondergaat een complete metamorfose. De wijk zit in de lift, en dat merk je ook aan de goede restaurants die zich hier vestigen. Via kronkelige straatjes en de drukke Rue Breteuil kom je terecht in de charmante buurt Vauban. Deze wijk was vroeger een dorp apart, maar is inmiddels inge- sloten door de grote stad.

Het dorpsgevoel hangt hier nog sterk in de lucht: in de centrale straat, Boulevard de Vauban, vind je de bakker, de kaasboer, de boek- winkel, de kerk en meerdere goede lunchtentjes. En het boulodrome, boven aan de wijk naast het park, mag natuurlijk niet ontbreken. Ook onderdeel van de wijk Vauban is de Notre-Dame de la Garde. Deze basiliek, geopend in 1864, is het symbool van de Marseille en biedt een panoramisch uitzicht over de stad. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog diende de Notre-Dame de la Garde als hoofd- kwartier en uitkijkpost voor de Duitse bezetter. Na de oorlog was het gebouw in slechte staat en stond de klokkentoren op instorten. Een aantal grondige reno- vaties verder straalt de basiliek als nooit tevoren, al zijn sommige kogelgaten nog steeds zichtbaar in de buitenmuren. 


Wanneer je de Rue Sainte uit loopt, kom je in het buurtje Saint-Victor, onder- deel van de wijk Endoume-Catalans. In de oudheid bevond de stad zich aan de kant van Le Panier. Aan deze kant van de haven was niets, behalve een kerkhof. In de 5e eeuw werd hier de Abbaye Saint-Victor gebouwd, waarna bisschoppen en benedictijnen hier leefden op de verder nog onbebouwde heuvel. Het contrast met vandaag kan niet groter: rondom het plein voor de abdij barst het van de bars en cafés die ’s zomers vaak overvol zijn. De sfeer is hier gemoedelijk en het goede leven wordt ook op straat gevierd.Verder lezen? Dit jaar nog wandelen door Marseille?

Dan hebben we goed nieuws. We mogen gratis een aantal exemplaren van De gids Time to momo Marseille + Aix-en-Provence weggeven bij een (cadeau-) abonnement op Côte & Provence. Een jaarabonnement kost €33 en voor slechts € 4,50 (portokosten) sturen we je de gids toe!


Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen

Zeg je rosé, dan zeg je Provence

De oudste wijnstreek van Frankrijk, de Provence, strekt zich uit over bijna tweehonderd kilometer van de Middellandse Zee tot aan de Alpen, in de departementen Bouches-du-Rhône, Var en Alpes-Maritimes. Een

Verder lezen
Ontdek

Onze partners