Chateau d'If

Zwemmen als de graaf van Monte Cristo

Het legendarische verhaal van Alexandre Dumas over verraad en wraak heeft alles in zich: een jonge, knappe zeekapitein (Edmond Dantès), wiens loopbaan voorspoedig verloopt, een rijke en beroemde schoonheid (Mercédes) met wie hij verloofd is en een jaloerse rivaal (Fernand Mondego), die stiekem smacht naar zijn succes en aanstaande bruid. Het verhaal begint in 1815, voordat Napoleon weer aan de macht komt. Mondego stuurt een anonieme brief, waarin hij zijn rivaal beschuldigt een pro-Napoleon-spion te zijn. Dantès wordt beschuldigd van verraad en wordt zonder proces opgesloten in het beruchte Château d’If.

Als in een wervelstorm is de jonge kapitein in een klap alles kwijt, op zijn trouwdag nog wel: zijn vrijheid, zijn carrière, zijn verloofde en zijn vertrouwen in zijn vrienden en zijn familie. Zelfs zijn waardigheid wordt niet gespaard. De bewakers van Château d’If weigeren om hem bij zijn naam te noemen en gebruiken alleen het nummer van zijn gevangeniscel: 34.


Na zes jaar in geïsoleerde en miserabele omstandigheden, maakt Dantès kennis met een andere gevangene, een Italiaanse priester, Abbé Faria, die tijdens een ontsnappingspoging per abuis in de cel van Dantès terecht is gekomen. De priester, blij met het gezelschap, wijdt zich volledig aan de vorming van Dantès. In het geheim leert hij hem talen, geeft cultuur- en wetenschapslessen en vertelt hem over een verborgen schat op het eiland Monte Cristo, voor de Toscaanse kust.


Dan overlijdt de priester en zijn lichaam wordt ingepakt in een jute zak en over de ommuring van Château d’If in de Middellandse zee gegooid. Maar niet Faria zit in die zak! Op het laatste moment, na het overlijden van zijn vriend en voordat de bewakers komen om hem weg te dragen, lukt het Dantès om zijn plaats in te nemen (dankzij de geheime tunnel die de twee jarenlang gebruikten om elkaar te zien) en hij is diegene die in zee wordt geworpen, terwijl het lichaam van zijn dode vriend ligt te ‘slapen’ in cel 34. In het donker zwemt Dantès naar het dichtstbijzijnde eiland, waar het hem lukt om aan boord te komen van een smokkelaarsschip op weg naar Italië. Uiteindelijk komt hij terecht op het eiland van Monte Cristo en vindt de schat die van hem de rijkste man in Europa maakt. Hij koopt het eiland en de titel van ‘graaf’, voordat hij de grootste wraak die de wereld ooit gekend heeft, in werking zet.

Vandaag de dag is het mogelijk om voor rond de tien euro met de veerboot vanaf de Vieux Port in Marseille naar dezelfde baaien en stranden te gaan, waar de graaf van Monte Cristo eens aanspoelde in het verhaal van Dumas. Het is moeilijk te geloven, wanneer je in het drukke en levendige Marseille bent, dat er op maar twintig minuten afstand idyllische baaien bestaan met kristalhelder, blauwgroen water. Het enige dat je nodig hebt is badkleding en een picknick om zelf op ontdekking uit te gaan langs de vele wandelpaden en uiteindelijk je eigen fijne baai te vinden.


Het geeft een hele nieuwe dimensie aan de stad waarop ik altijd al verliefd ben geweest. Stedelijk, exotisch en geraffineerd wanneer je dat wilt; afgelegen, idyllisch en ongerept, wanneer je een stapje terug wil doen. En dat alles op een en dezelfde dag.
New Map Frankrijk

Dit fragment over het beroemde verhaal van de graaf van Monte Cristo komt uit het boek New Maps Frankrijk van reisfotograaf en globetrotter Herbert Ympa. Hij reisde in stijl door heel Frankrijk en beschreef de authentiekste plekken, voor groot en excentriek, tot klein en hip. Verhalen als deze uit Normandie, Parijs, de Auvergne maar ook ruim aandacht voor de Provence, Marseille en de Côte d’Azur.

New Maps Frankrijk is een uitgave van Terra Lannoo (prijs: € 34,99) en is online en in de boekhandel verkrijgbaar voor Wij mogen New Maps Frankrijk cadeau doen bij een abonnement of cadeau-abonnement op Côte & Provence.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners