Chateau Suze-la-Rousse

Château de Suze-la-Rousse en zijn wijn-universiteit

Even ten noorden van de stad Orange (Vaucluse) ligt het Château de la Suze-la-Rousse, ooit gebouwd voor de prinsen van Orange. Enkele eeuwen overigens, voordat het Prinsdom vanaf de 16e eeuw enige tijd verbonden werd aan het Huis van Oranje zoals wij dat kennen. Van enige werkelijke bemoeienis van de Oranjes met het kasteel is weinig terug te vinden.


Een 16e eeuwse tennisbaan

Dat maakt het niet minder de moeite waard om het te bezoeken. Oorspronkelijk gebouwd als een strategisch hoog gelegen militaire versterking werd het uiteindelijk verbouwd tot een wat typische Renaissance kasteel. Een buitenverblijf, voor wat rust, voor de jacht en voor een spelletje tennis… Een van de oudste tennisbanen, nou ja een voorloper van een tennisbaan, werd in de 1564 aangelegd ter gelegenheid van het verblijf van Koning Charles IX en zijn moeder Catherine de Medici.

Wijn-universiteit

Aan de buitenkant heeft het nog veel van een vesting, aan de binnenkant is het geheel verbouwd en oogt het ‘modern’. Met name de binnenplaats is imposant en wordt regelmatig nu gebruikt voor concerten en andere evenementen. Maar meer nog dan dat is de locatie een echt centrum voor de wijn. In het kasteel zelf is een heus museum gevestigd waarin de wijnbouw in de Rhônevallei en de Drôme centraal staan.
Even buiten het kasteel bevindt zich de Université du Vin die hier in 1978 werd opgericht en inmiddels ook in Lyon een tak heeft. Hier worden de wijnbouwers, oenologen, managers, etc van de Franse wijnindustrie opgeleid, binnen een wijdvertakt samenwerkingsverband met andere Franse universiteiten. Een universiteit voor professionals, zeker, maar ook meer dan normaal geïnteresseerde wijnliefhebbers kunnen hier terecht voor zomercursussen ter plaatse of een online cursus in de wintermaanden. Klik hier voor het overzicht van de cursussen in dit seizoen.

Voor de geschiedenis van het kasteel of voor de wijn: Château de Suze-la-Rousse is een afslag van de A7, bij Bollène, tussen Montélimar en Avignon, meer dan waard. Zelfs als je op weg bent naar zuidelijker oorden.

Voor nu…


Neem een kijkje in en rondom het kasteel:
Of een blik binnen de Université du Vin…


Credit Beeldmateriaal: Blaise Adilon

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners