Renie kookt: Chef Conticini en zijn Chocoladecake

Onze culinaire correspondent Renie deelt elke twee weken een typisch Frans recept. Op haar website www.reniesfransekeuken.nl deelt ze familierecepten en vertelt ze je meer over lokale culinaire tradities. Deze week is het een recept voor de chocoladecake Chef Conticini.

recept chocoladecake


Dol op chocolade

Joeppie, hier het recept voor een echte chocoladecake die smelt op je tong! En niet zomaar één.. Het is een recept van één van de meest sympathieke patissiers van Frankrijk en een grote naam in de internationale patisserie wereld : Philippe Conticini.


Philippe Conticini werd geboren in 1963 in Choisy-le-Roi. Hij groeit op in de keukens van het restaurant van zijn ouders en gaat, zowel emotioneel als fysiek, gebukt onder het zeer gewelddadige karakter van zijn vader. Philippe doet verschillende kook en patisserie opleidingen en leert daarna het vak bij bekende chefs als Chibois (2-Michelin sterren) en Peltier.
In 1986 opent hij zijn eerste restaurant ‘La Table d’Anvers’en dit doet hij samen met zijn broer Christian. Philippe Conticini is hier chef patissier tot 1998. Conticini wordt een steeds bekendere naam, niet alleen in Frankrijk maar wereldwijd door samenwerkingen in onder andere New York en Tokyo. Hij wint verschillende prijzen en wordt uitgeroepen tot beste patissier van het jaar door de bekende gids Gault et Millau.


La Patisserie de Reves

Philippe begint samen met Thierry Teyssie ’La Patisserie des Reves’ en zijn poëtische en passievolle creaties komen hier tot zijn recht. Helaas gaat het tussen de twee oprichters flink fout en dit is het einde van deze droom. In 2018 heeft Conticini eindelijk het zelfvertrouwen en de moed om onder zijn eigen naam te beginnen. Na meerdere televisie-optredens en het succes van zijn creaties in de ‘Patisserie des Reves’,  heeft zijn naam ook bekendheid gekregen buiten het exclusieve culinaire wereldje. Hij begint ‘Philippe Conticini – Gateaux & Pains d’Emotions’ en dit is tot op de dag van vandaag een groot succes.

In tegenstelling tot, en misschien wel ‘dankzij’, zijn gewelddadige en emotieloze vader, is Philippe Conticini een gevoelsmens. Wanneer hij in de beginjaren het recept van de ‘Cochon au lait’ van zijn broer proeft, gaan er zoveel emoties door zijn lijf heen, een ware smaakexplosie, dat hij meteen weet dat hier zijn toekomst ligt. Philippe Conticini houdt van mensen, is een behulpzame leermeester en een meer dan sympathieke man. Helaas kan hij door vele gezondheidproblemen, het overgewicht dankt hij volgens hemzelf aan het weg eten van zijn zware jeugd, niet altijd meer zelf koken en bakken. Hij laat dit dus aan zijn personeel over, maar hij staat er altijd naast en is degene die de recepten en technieken bedenkt en op een warme manier doorgeeft.


Superheld Conticini


 Overigens staat Philippe Conticini bekend als de grote uitvinder van de ‘verrines’ ! In de jaren negentig kwam hij op het idee om zijn dessert niet langer op een bord te presenteren, maar in een glas. Op deze manier kan hij de smaken zo opbouwen dat zijn gasten alle smaken in één keer op een lepel hebben en dus ook alle emoties die hier volgens hem bij horen.

recept chocoladecake
Chef Conticini

Conticini is in mijn gezin een soort superheld van de patisserie, mijn kinderen vinden hem geweldig ! Hij heeft altijd willen laten zien dat je geen chef patissier hoeft te zijn om smaakexplosies te creëren en hiervoor heeft hij dus een chocoladecake bedacht met de geweldige naam : Cakounet. (spreek uit kekoené). het is een mix tussen een cake en een chocoladetaart en voelt volgens chef Conticini als een ‘grote knuffel’. De Cakounet hebben wij dus laatst gemaakt en het is smullen: een echt calorie-bommetje maar het is genieten en inderdaad heel makkelijk te maken! Mocht je een keer in Parijs rondlopen, ga dan zeker langs bij zijn boutique. Hij is er vaak te vinden en maakt graag een praatje met zijn gasten.


Het recept

Het recept van deze daube Provençale vind je op Renie’s website: Renie’s Franse Keuken.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners