Confinement: de olijvenoogst is gered!

Ook op de olijvenoogst heeft het confinement invloed. Nu Frankrijk weer in lockdown is in de strijd tegen het coronavirus, komt ook de jaarlijkse olijvenoogst in gevaar. Niet alleen voor grote boeren, maar met name voor particulieren die gewoonlijk de eigen oogst in handen hebben. Zij brengen de opbrengst namelijk naar de molen, maar is dat wel een geldige reden om van huis te zijn? De Franse overheid vindt gelukkig van wel.


Niet het beste jaar voor de olijvenoogst

Het was de afgelopen weken onduidelijk voor de vele particulieren die niet beschikken over een statut agriculteur. Hoewel de olijven dit jaar niet op hun best zijn, is het voor velen traditie om de olijven te oogsten en naar de olijfoliemolen te brengen, met een kleine productie eigen olijfolie als resultaat. Dit zijn de beste weken om te oogsten en in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur hebben veel mensen tientallen olijfbomen.


Naar de molen met een speciaal attestation

Nadat veel particulieren zich hadden beklaagd, werd er vanuit de Franse overheid al snel overeenstemming bereikt met de branche-organisatie France Olive. En zo kun je nu een speciaal attestation downloaden en uitprinten voor het traject van en naar de molen. Naast dit formulier, dien je ook het gewone attest in te vullen en daarbij te kiezen voor het eerste vakje: ‘le déplacement pour raison professionnelle.’ Dit geeft particulieren zonder de officiële status van agriculteur toch de kans om de olijvenoogst niet verloren te laten gaan.


Opluchting

De kleine particuliere oogsters kunnen dus, ondanks de beperking, toch hun olijven plukken. Percelen mogen officieel tussen de 20 tot 100 kg produceren. Georges Favre, een enthousiaste en opgeluchte particulier zegt erover tegen televisiezender France 3: ‘Het is niet zozeer de hoeveelheid olijven die we zullen oogsten, het gaat juist om het plezier van het maken van je eigen olijfolie. En daarnaast zou het natuurlijk heel jammer zijn als al die olijven op de grond zouden belanden…’. Opluchting alom dus.


Hoe gaat dat eigenlijk, die oogst?

benieuwd hoe de olijven eigenlijk geoogst worden? In deze video van Château Léoube, gelegen vlakbij Bormes-les-Mimosas, kun je goed zien wat er bij het oogsten van olijven komt kijken. Meer over deze omgeving lees je hier.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners