De piramide van Falicon in het achterland van Nice

De Provence is een regio die rijk is aan ongewone monumenten en de raadselachtige piramide van Falicon is absoluut een van die gekke monumenten. De piramide is enkele kilometers ten noorden van Nice te vinden. Gelegen op de helling van de Mont Chauve, in Falicon, is het deze kleine piramide die de ingang van de vleermuizengrot van Ratapignata aanduidt. Het is een mysterieus monument dat natuurlijk niet stamt uit dezelfde tijd als de piramiden in Egypte. Maar hoe komt deze kleine piramide hier dan wel op de berg?


Een Italiaanse ontdekking

De piramide werd op 24 maart 1803 ontdekt door een Italiaanse advocaat, Domenico Rossetti, die op doorreis door Zuid-Frankrij een vreemde vondst deed op het platteland van Falicon. Rosetti, die dol was op schrijven en archeologie, was zo verbaasd over de ontdekking dat hij eenmaal thuis in Turijn in 1804 over de grot bij de piramide scheef: ‘La Grotta di Monte Calvo’. Hoewel hij een zeer precieze beschrijving van de kloof geeft, noemt hij nooit het gebouw dat hem waarschijnlijk in staat stelde om de holte te ontdekken. Wat de grot juist uniek maakt, is de aanwezigheid van de kleine piramide bij de ingang.Een mysterie

Sinds de ontdekking van de piramide in het begin van de 19e eeuw zijn lokale archeologen en historici het oneens over de oorsprong van de piramide. Er is in de loop der jaren zelfs veel gespeculeerd over het ontstaan van dit monument. De fantasierijke theorieën lopen wijd uiteen van een Romeinse tempel, tot een geheim monument van de Orde van de Tempeliers die daar een schuilplaats zou hebben gevonden voor een grote schat tot een deur voor aliens of een gevangenis voor vreselijke monsters die al duizenden jaren in steen opgesloten zitten…Uitsluitsel door onderzoek

Meer dan tien jaar geleden kwam wat meer duidelijkheid over de ooit tien meter hoge piramide in het berglandschap achter Nice. Het Instituut voor Prehistorie en Archeologie van de Alpes-Maritimes deed toen namelijk onderzoek naar de piramide. Het is opvallend dat boeken en reisgidsen de afgelopen honderd jaar zwegen over de piramide, terwijl ze veelvuldig over de grot schreven. Toch was de piramide al lange tijd op zijn plek, althans: onderzoek wees uit dat de piramide tussen 1803 en 1812 zou zijn gebouwd om de ingang van de grot te markeren. Waarom? Dat blijft het raadsel.. Het monument staat sinds 2007 op de Franse monumentenlijst.


Maak de wandeling zelf

Een aangename en makkelijke wandeling om de piramide van Falicon te ontdekken die zich boven de ingang van de Ratapignata-grot bevindt. Het is ideaal op een zonnige winterdag, maar te vermijden in de zomer. De routebeschrijving vind je hier.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners