De Ventoux heeft geen startlijn meer

Dé startlijn voor de Mont Ventoux

Wie ooit een keer serieus de Ventoux met de fiets is opgegaan weet hoe belangrijk het kan zijn om nadien ook te kunnen vertellen wat je tijd was. Vanuit het dorpje
Bédoin, aan de voet van de Kale Berg, was er altijd een, zeg maar,  internationaal erkende startlijn die ooit was begonnen als start voor wat toen nog een autorally was: de ‘Course de Côte du Mont Ventoux.’ Die startlijn was er al meer dan honderd jaar. De eerste winnaar die ooit achter deze lijn stond was Paul Chauchard in zijn Panhard in 1902. Hiernaast een Bugatti in 1912 die de top passeert. Heel gewoon toen. Deze ‘Course’ wordt niet meer gereden sinds 1976.

Terug naar de startlijn…

Onlangs ontstond grote beroering in de wielerwereld: de startlijn was verdwenen bij het vernieuwen van het wegdek. Meer dan 100 jaar geschiedenis in een keer uitgewist. En erger, het is onmogelijk geworden om als wielrenner een duidelijke tijd te zetten. Die startlijn behoorde tot de iconen van alle enthousiaste wielrenners. Je telt eigenlijk niet mee als je daar niet minstens een keer achter hebt gestaan.

De nieuwe burgemeester van Bédoin heeft de mogelijke onrust die wereldwijd nu gaat ontstaan direct onderkend en beloofd zo snel mogelijk een duidelijk nieuwe startlijn aan te geven op het wegdek naast het bord. Dat staat er gelukkig nog.

(Aanvulling redactie donderdagavond: inmiddels is het werk aan een nieuwe startlijn tijdens het schrijven van dit bericht vanmorgen al in gang gezet!) 

Voor het idee: Een serieuze profwielrenner rijdt binnen het uur vanaf dit punt de Mont Ventoux op. Probeer dat niet na te doen. Zoals Tim Krabbé al schreef in De Renner: ‘Een goede tijd maken, lukt niet. Je komt er op of je komt er niet op; je horloge trekt zijn eigen plan.’

Voor wie zich voorbereid op de Ventoux en voor wie zich wil verwonderen …

In de zomereditie van Côte & Provence bezoeken we ook de Mont Ventoux als een van de mythische wielerlocaties in de Provence.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners