De vrouwen van Chagall: Virginia Haggard

In de nazomereditie van Côte & Provence stonden we uitgebreid stil bij de poëtische kunst van Marc Chagall. In dit drieluik kijken we over Chagall’s schouder naar de vrouwen die achter hem stonden. Na het hartverscheurende verlies van zijn vrouw Bella, zou Chagall nog enkele andere liefdesrelaties beleven, waaronder met de jonge Virgina Haggard.


De ontmoeting

Nadat zijn geliefde Bella gestorven was aan een streptokokkenbesmetting, bleef Chagall ontgoocheld achter. Zijn dochter Ida had ook verdriet, lag in scheiding en kon hem dus niet verzorgen. Zij regelde iemand die dat wél kon: Virginia McNeil Haggard (1915-2006). Virginia was de dochter van een Britse consul en ze had, net als Chagall, gestudeerd aan de Académie de la Grande Chaumière. Virginia was getrouwd met John McNeil, een Schotse schilder en decorontwerper. Hij leed aan depressies en zij werkte bij als naaister en schoonmaakster. Virginia aanvaardde de baan als verzorgster van Chagall, op voorwaarde dat ze ’s avonds naar huis kon.
Verliefd

Chagall en Virginia werden al gauw verliefd en zij trok samen met haar vijfjarige dochter, Jean, bij hem in. Ze raakte zwanger en beviel in 1946 van zoon David, vernoemd naar de broer van Marc. Chagall was niet aanwezig bij de geboorte en doordat zij nog niet gescheiden was, kreeg het jongetje de achternaam van haar (ex-) man. Haar dochter die de kunstenaar op de zenuwen werkte, werd al snel naar een kostschool gestuurd.

In 1948 vertrekt het stel definitief naar Frankrijk, waar Virginia hem verzorgde, gasten ontving en zijn werk fotografeerde. Ze voelde zich echter steeds meer beperkt door Ida die alle touwtjes strak in handen wenste te houden: van zakelijke transacties, tot het organiseren van tentoonstellingen en het onderhandelen met journalisten en kunstcritici.Een nieuw begin

Charles Leirens (1888-1963), was een Belgische muzikant, die cursussen fotografie en musicologie in New-York gaf. Hij maakte een film over Chagall en ontmoette in deze hoedanigheid Virginia. Virginia vond dat haar leven steeds meer beknot werd, mede doordat Marc geen bankrekening had en zij steeds om geld moest vragen. En of het haar wanhoop over Chagall enerzijds was, of de aantrekkingskracht tussen haar en Charles Leirens anderzijds; ze werd verliefd op de fotograaf.

Tijdens een bezoek aan Parijs ontdekte Marc een liefdesbrief en ging tegen Virginia uit z’n dak. Zij verliet hem onmiddellijk en vertrok met Charles naar Brussel, waar zij trouwden. Helaas was een lang gezond leven de twee geliefden niet gegund: Charles werd in 1954 ziek en invalide, wat opnieuw een verzorgende rol voor Virginia betekende. In 1986 werd haar boek ‘My life with Chagall, seven years of plenty with the master as told by the woman who shared them’ gepubliceerd. Deze intieme kroniek is Haggards eerbetoon aan de zeven jaar die ze deelden.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners