Een derde confinement raakt de Alpes-Maritimes

Een derde confinement is vanaf afgelopen vrijdag middernacht van kracht. Dit confinement weigeren Macron en Castex overigens een ‘écht confinement’ te noemen. Het geldt niet alleen voor de Alpes-Maritimes, maar ook voor de gehele regio Ile-de-France. Gedurende 1 maand gaat het departement weer op slot. Maar wat kan je nu wel en niet doen gedurende deze periode? Côte & Provence zocht het uit.


De derde lockdown

De minister-president heeft aangekondigd dat de totale lockdown op vrijdag 19 maart om middernacht zal beginnen. Naar verwachting zal het vier weken duren. Essentiële winkels mogen open blijven, nieuw deze keer is het geopend blijven van kappers en schoonheidssalons. Een belangrijke zege voor de regio is dat de scholen open zullen blijven.


Wat mag er wel, en wat mag er niet?

Buitenactiviteiten mogen, maar met een dagattest en binnen de grens van 10 kilometer rond de woning. Deze keer is er geen tijdslimiet voor dit uitje, waar het vorige keer tot 1 uur beperkt werd. Ook de scholen en schoonheidssalons en kappers mogen open blijven. Verboden zijn de reizen naar andere departementen en regio’s, behalve als het om dwingende of beroepsredenen gaat.

De avondklok is zaterdag, 20 maart, van 18.00 uur naar 19.00 uur gegaan om rekening te houden met de overgang naar de zomertijd. Dit is gepland voor de nacht van zaterdag 27 maart op zondag 28 maart. De avondklok is nog steeds van toepassing in de Alpes-Maritimes, dus uitstapjes overdag moeten eerder worden gedaan.


Vragen

Heb ik nog steeds een attestation nodig?

Geen attest meer voor verplaatsingen onder de 10 kilometer. Voor elke reis binnen een straal van 10 kilometer van huis tussen 6.00 en 19.00 uur is het niet langer verplicht om ook de reden voor de reis te motiveren. In geval van controle zal u worden gevraagd een eenvoudig bewijs van adres voor te leggen. Het attest en de verantwoording van de reden van de reis blijven vereist voor reizen van meer dan 10 km (hetzij binnen het departement, hetzij voor interregionale reizen).


Ik woon aan de grens, kan ik naar de Var reizen?

Ja, onder omstandigheden. Volgens de nieuwe beperkingen mag je enkel naar andere departementen afreizen als je daar een dwingende reden voor hebt. De overheid zal echter flexibel optreden bij mensen die aan de grens van een ander departement wonen, dat wil zeggen binnen een straal van 30 km. Het is dus mogelijk om naar de Var of de Alpes-de-Haute-Provence te gaan als u in de Alpes-Maritimes woont, binnen een straal van 30 kilometer van uw woning.


Monaco

Terwijl voor de inwoners van de Alpes-Maritimes het interregionale reizen vanaf vrijdag 19 maart middernacht verboden is, verzoekt het Vorstendom Monaco zijn inwoners om niet naar het naburige departement te komen. Eenvoudig gezegd zullen, behalve inwoners van Monaco, alleen zij die er werken en personen die in naburige gemeenten, zoals Eze en Menton, wonen, Monaco binnen kunnen komen.
Wie in Monaco wil blijven, moet een hotelreservering en een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud kunnen voorleggen. In tegenstelling tot eerdere confinements blijven de kappers in de Alpes-Maritimes open, dus naar de kapper in Monaco is niet nodig!

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners